Kevés nő jut nagy cégek csúcsára

Vágólapra másolva!
Németországban az utóbbi években kevés változás történt a női vezetők, menedzserek számában. Ugyan alacsonyabb vezetői pozíciókban 2 százalékos növekedést regisztráltak a kutatók, nagyobb cégek topmenedzserei között viszont megmerevedtek a frontok. Sőt, az első számú vezetőként dolgozó családanyák száma csökkent. Összességében minden ötödik munkahelyi főnök nő - derül ki egy átfogó kutatásból.
Vágólapra másolva!

A nürnbergi munkaerőpiaci kutatóintézet (IAB) 16 ezer cég vezetését vette nagyító alá. Eszerint a női karrieristák a legnehezebb helyzetben az 500 főnél több alkalmazottat foglalkoztató cégeknél vannak. Itt arányuk a topmenedzsmentben csak 4 százalék.

Nagyobb esély "férfi" munkahelyeken

Érdekesség, hogy a nők azokon a munkahelyeken jutnak nagyobb eséllyel vezető beosztásba, ahol sok férfi alkalmazott között kell megküzdeni a vezetői posztért. Ezzel szemben a tipikus női munkahelyeken az első számú vezető nagyobb eséllyel férfi Németországban. Szociológusok ezt a jelenséget azzal magyarázzák, hogy a nők hajlamosak egymást szakmai féltékenységből, irigységből akadályozni. A férfi vezető ebben az erőtérben a kiegyensúlyozó szerepét tölti be.
A kutatók a női és a férfi vezetők családi hátterét is vizsgálták. Női vezetők körében gyakoribb a szingli élet. Ha párkapcsolatban élnek, akkor pedig gyermek nélkül. Nem új keletű az a megállapítás, hogy a karrier és a családi élet a nőknél sokkal kevésbé összeegyeztethető, mint a férfi menedzsereknél.

Az USA-ban is hasonló a helyzet

A top cégek vezetői közti női hátrány nem német specialitás. Az Egyesült Államokban a nagy cégek első számú vezetői közül csak 1,6 százaléknyi a nő- derül ki a tekintélyes Tuck School of Business at Dartmouth tanulmányából.
Ennek ellenére a kutatók optimisták, szerintük a következő évtizedben növekedés várható: arányuk az USA-ban 2010-re 4,9 százalékra, 2016-ra pedig 6,2 százalékra emelkedhet.