Visszatérhet sok elbocsátott közszolga

Vágólapra másolva!
A közszféra januárban indított állásportálján háromszáz állásajánlat található. Többek között titokvédelmi munkakörbe, kormánytanácsadónak, adóellenőrnek, statisztikai elemzőnek, ügyintézőnek lehet jelentkezni. A korábban kirúgottak is pályázhatnak, "visszaszivárgásuk" elképzelhető. Igaz az alkalmazási feltételek szigorodtak - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi másfél évben elbocsátottak "visszaszivárgása" a lap szerint elképzelhető, ugyanis több helyen ugyanazt az állást hirdetik meg, amelyből pár hónapja kirúgtak valakit, mondván: létszámot kell csökkenteni, átszervezés zajlik vagy párhuzamos munkakört szüntettek meg. Az üres posztokra nemcsak a központi, hanem a helyi közigazgatási szervek is toboroznak.

Visszakerülni azonban bonyolultabb lesz az időközben megváltozott jogszabályok miatt. 2007 szeptemberétől például a közszférában is bevezették a próbaidőt, amely minimum három hónap. A közalkalmazotti törvény alapján például ha a közalkalmazott alkalmatlan a munkára, akkor a határozott idejű jogviszonyát a foglalkoztatója azonnali hatállyal megszüntetheti. A köztisztviselőknél többek között szigorodott a felmondási idő, az eddigi hat helyett alapvetően két hónap lett.