Vágólapra másolva!
A munkaerőpiaci szolgáltatások közé április 26-tól felkerül a mentori szolgáltatás is, amelyet pályázaton kiválasztott egyéni vállalkozó vagy cég nyújthat díjmentesen, mivel a költségét a munkaügyi központ viseli - az erről szóló szociális és munkaügyi miniszteri rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg.
Vágólapra másolva!

A mentori szolgáltatás az álláskeresőknek, vagy azoknak jár, akik a munkaügyi központtól támogatást kapnak, és személyes segítségre van szükségük. A segítség a hivatalos szervekkel való kapcsolattartásra, a munkahelykeresésre és a munkahelyi beilleszkedésre irányulhat.

Kétezer forintos mentori óradíj

A mentori tevékenységre a munkaügyi központ ír ki pályázatot, a jelentkezők egyéni vállalkozók, jogi személyiségű és anélküli cégek is lehetnek. A nyertesek azoknak végzik a szolgáltatást, akiknek azt a munkaügyi központ felajánlotta.

A mentor díját is meghatározza a rendelet. Az adott évet két évvel megelőző év nemzetgazdasági átlagkeresete a kiindulási alap, amit a rendeletbe foglalt szorzóval kell korrigálni ahhoz, hogy kijöjjön az órabér. Miután a bruttó nemzetgazdasági átlagkereset 161.600 forint volt 2006-ban, ezt kell megszorozni 0,01 és 0,015 közötti értékkel, így jön ki az 1.616 és 2.424 forint közti mentori óradíj. Ezt - értelemszerűen - a munkaügyi központ fizeti.