[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
Fejér megyemunkanélküliségmunkanélküliségi rátaállásMezőföldCeceSárbogárd

Átlag alatt a Fejér megyei munkanélküliség

2008.09.30., 7:28|Utolsó módosítás:2008. 09. 30., 7:27|

Az országosnál kedvezőbb Fejér megye munkaerőpiaci helyzete; a munkanélküliségi ráta 5,1 százalék, az országos 7,5 százalékkal szemben. A megyén belül azonban nagyok a különbségek. Móron 4,9 százalék a ráta, míg Sárbogárdon 15,4 százalék. Az üres állások közel 75 százalékában szakmunkásokat és a betanított munkásokat keresnek a munkaadók.

JÁTSSZ ONLINE!

A munkaügyi központ legfrissebb statisztikája szerint 14.146 regisztrált álláskereső van a megyében. Kétötödüket Székesfehérváron, egyötödüket Dunaújvárosban, egy-egy tizedüket pedig Sárbogárdon, illetve Enyingen vették nyilvántartásba.

Sárbogárd, Enying: 14 százalék felett

Az állástalanok száma változatlanul a térség elmaradott infrastruktúrájú, gazdaságilag fejletlen, hátrányos helyzetű déli térségében a legmagasabb: Sárbogárdon és környékén 15,4 százalékos, Enying térségében 14,3 százalékos a munkanélküliségi mutató.

Az M7-estől északra jobb a helyzet

A munkanélküliségi ráta jól érzékelteti a megye gazdasági kettéosztottságát: az M7-es autópályától délre eső területek - Sárbogárd, Enying - hátrányos helyzetűek, ott magas a munkanélküliségi mutató, míg a térség északi részein, Székesfehérváron, Móron, Gárdonyban kevesebb a munkanélküli. Az iparilag fejlett Móron például 4,9 százalékos, Gárdony térségében pedig - ahol elsősorban a szolgáltatások kötik le a munkaerőt - 4,5 százalékos  a munkanélküliségi ráta. 

Szak- és betanított munkások kerestetnek

Az utóbbi hetekben: 1820 új álláskereső - 16,4 százalékuk pályakezdő - került be és 1810 talált állást, lépett ki a rendszerből, ami javulást jelez a korábbi hónapok adataihoz képest. Az álláskeresők számára 1273 munkahelyet kínálnak, aminek egyharmadára szak- kétötödére betanított munkások, egy-egytizedére pedig segédmunkások, illetve szellemi foglalkozásúak jelentkezését várják. Kis mértékben nőtt a szak- és segédmunkások iránti kereslet, s csökkent a betanított munkások iránti kereslet.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »