Borús idők jönnek az álláspiacon

Vágólapra másolva!
Nem fest kedvező képet a hazai és a nemzetközi álláspiaci helyzetről a Manager Magazin elemzése. A multinacionális cégek az év első felében közel annyi dolgozót küldtek el, mint tavaly egész évben. Magyarországon a közszférában nem várható bővülés, a versenyszférát pedig az alacsony fordulatszámon működő magyar gazdaság mellett a recesszióba forduló Nyugat-Európa hátráltatja.
Vágólapra másolva!

A foglalkoztatás terén egyelőre nem kedvezőek a kilátások sem itthon, sem Nyugat-Európában. Ugyan érkeznek hírek bővülésekről, beruházásokról (Bosch, Patec, Getronics, Novomatic), sokan a költségcsökkentés jegyében a leépítést és egyes tevékenységek kiszervezését (szakszóval outsourcing) választják. A lap fel is sorol néhány leépítést. A növekvő bérköltségek miatt határozott úgy a Sanyo, hogy a magyar leányától szeptember végéig 700 főt bocsát el. A pápai húsgyárban az idén közel négyszázan veszítették már el az állásukat. A több mint 700 főt foglalkoztató Wienerberger Téglaipari Zrt.-nél augusztus közepére zárult le a tízszázalékos létszámcsökkentés. Év végéig 224-gyel mérsékli a létszámot nagykanizsai fényforrásgyárában a General Electric is. Az Interfructnál 700 dolgozó kapott felmondólevelet.

A közszféra létszáma nem növekszik, a magánszférát pedig a továbbra is alacsony fordulatszámon pörgő magyar gazdaság mellett a recesszióba forduló nyugat-európai országok is hátráltatják.

Sokkal több embert küldtek el a multik

A helyzet korántsem csak Magyarországon aggasztó. Csak az idei év első felében 35 multinacionális cég jelentette be, hogy legalább 2000 alkalmazottat érintő elbocsátást tervez, öt vállalat pedig a tervek szerint több mint 10 000 embertől válik meg. Míg tavaly egész évben - a legalább 2000 főt érintő leépítések keretében - összesen 266 ezer embert küldtek el a multinacionális vállalatok, addig 2008-ban már az első fél évben közel 200 ezer elbocsátás volt.

Nagyobb bővülés csak 2011 után várható

A 2005-ös létszámhoz képest 200 ezerrel nőhet a foglalkoztatottak száma 2015-ig - ezt ígéri az Európai Unió segítségével indított többéves kutatási program GKI Zrt.-ben készített tanulmánya. E szerint a 200 ezres létszámnövekedésből a nagyobb, 125 ezres rész a 2011-2015 közötti időszakra esik.