Száz fős leépítés egy autóipari beszállítónál

Vágólapra másolva!
Száz dolgozójától kényszerült megválni nyár közepe óta a Híradástechnika Zrt. tulajdonában lévő, bérmunkát végző balatonlellei PHT-Print Elektronikus Alkatrészgyártó és Kereskedelmi Kft., mert jelentősen csökkent az autóipari bérmunka megrendelése. "A piacot mindenütt a megtorpanás és a kivárás jellemzi, nehéz megrendeléshez jutni, amit túl kell élni" - nyilatkozta a cég ügyvezetője. 
Vágólapra másolva!

A PHT-Print Kft. legfőbb megrendelője 2004 óta egy a Ford gépkocsik gyártásához alkatrészeket beszállító magyarországi multi cég volt, amely az autóiparra erősen ható világválság miatt pár hete leszerelte és elszállíttatta a gépsorait a lellei üzemből. A dél-balatoni térség egyik legnagyobb foglalkoztatójának számító vállalkozás Glück István ügyvezető szerint nincs végveszélyben. Továbbra is él egy belga megrendelésük, mintegy 30 főnek folyamatosan munkát biztosítva, továbbá tárgyalásokat folytatnak több potenciális megrendelővel, egyebek közt a Suzukival, a Flextonics-al, és a Videotonnal.

Nehéz megrendeléshez jutni

A piacot mindenütt a megtorpanás és a kivárás jellemzi, nehéz megrendeléshez jutni, amit túl kell élni - mondta az ügyvezető igazgató, aki optimista. Reméli, hogy a modellváltás előtt álló Suzuki legfőbb beszállítójával, a SEWS Hungary Ltd.-vel a válság kirobbanása előtt csaknem aláírásra került megállapodásukat előbb-utóbb nyélbe üthetik, és a cég újra munkaerő toborzásba kezdhet. Az 1970 óta működő lellei vállalkozás már több válságot is túlélt, olykor kisebb kényszerszünettel, de mindig sikerült talpon maradnia.

Nem tudták teljesíteni a vállalást

A PHT-Print két évvel ezelőtt a korszerűsítéseihez 83 millió frontos munkahelyteremtő állami támogatáshoz jutott, amiért cserébe 233 fő öt éven keresztüli foglalkoztatását vállalta. A megállapodást egy év múlva módosítani kényszerültek 96 főre. A társaság vezetése bízik abban, hogy a leendő megrendelésekkel továbbra is sikerült éves átlagban teljesíteni a vállaltakat, mert ha tartósnak bizonyul a dekonjunktúra, akkor igen nehéz helyzetbe kerülnek a kemény szankciók miatt - derült ki Glück István szavaiból.