[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
állásbörzetavaszpályakezdőBudapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Tehetséges fiatalokra vadásztak a cégek

2007.04.27., 17:02|Utolsó módosítás:2007. 04. 27., 17:02|

Kétszáznál is több cég keresett tehetséges pályakezdőket a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tavaszi állásbörzéjén. A kiállítók szerint a fiatalok jobban is felkészülhettek volna az állásbörzére, ám lelkesnek és érdeklődőnek mutatkoztak. A Műegyetem aulájában a standok között kérdeztük a résztvevőket.

JÁTSSZ ONLINE!

A vártnál valamivel kevesebb álláskereső jött el az idei Műegyetemi Állásbörzére, ám a látogatók összetétele rendkívül színes volt. Találkoztunk építészmérnökökkel, műszaki informatikusokkal, gépészmérnökökkel, közgazdászokkal, nemzetközi gazdálkodást hallgatókkal, kommunikáció szakosokkal, bölcsészekkel, de a résztvevők között volt egy molekuláris biológusként végzett hölgy is.

A biológus hölgy elsősorban a gyógyszercégek miatt látogatott ki a börzére. "Sajnos, egyikük sem tudott számomra azonnal állást ajánlani, viszont azzal bíztattak: ha lesz üresedés, értesítenek" - mondta el a hölgy, aki egyébként egy éve diplomázott, és azóta is állás nélkül tengődik. Ám nemcsak a végzettséget, a lakóhelyet tekintve is igen széles volt a skála. Érkeztek diákok Dunaújvárosból, Kazincbarcikáról, Apostagról, és Gyöngyösről is.

Többen céltalanul bolyongtak

A résztvevők nagy része úgy tűnt, céltalanul bolyongott, nem előre megírt lista és stratégia alapján kereste fel a kinézett cégeket.

"Nincs konkrét tervem. Annyit tudok, hogy dolgozni szeretnék. Kijöttem a barátnőmmel, körbenézünk, milyenek a lehetőségek. A kiállító cégeknek egyébként nem néztem utána" - mondta el a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola gazdálkodási mérnök szakán idén végző Judit.

Nem hoztak önéletrajzot

Úgy láttuk, kiveszőben van az állásbörzére hozott papír önéletrajz. Egyre többen csak e-mail címet kérnek a kiállítóktól és elektronikus úton küldik el anyagukat.

"Nem hoztam önéletrajzot. Ha találok megfelelő lehetőséget, elkérem az e-mail címet és továbbítom a cv-met az illetékeseknek" - erősíti meg megfigyelésünket a műszaki informatikusként idén végző Takács Zoltán.

Csiszár Beáta, a gyógyászati segédeszközöket gyártó Coloplast HR-specialistája arról számolt be: eddig körülbelül 20-25 önéletrajzot adtak le a standjuknál érdeklődők.  Ő is úgy látja, a papír alapú önéletrajz visszaszorul. A HR szakember szerint egyébként sok a felkészületlen érdeklődő, ám a többség motivált és lelkes.

Nem öltöztek túl

Az üzleti megjelenéstől az álláskereső fiatalok nagy részének öltözéke távol állt, igaz, az állásbörze ennél lazább fórum. Az öltöny és nyakkendő nem elvárás a fiúknál, az ápoltság viszont igen.

Hiányolták a személyzeti szakemberek a határozott fellépést. "Vannak kivételek, de még mindig elég sokan suttogva, félve teszik fel kérdéseiket" - számolt be tapasztalatairól egy gépjárműgyártással foglalkozó cég képviselője.

A gépészmérnökök, pénzügyesek örülhettek

A börzén egyébként a legboldogabbak a gépészmérnökök voltak. "Már számos helyre beadtam jelentkezésem, pedig még csak egy órája vagyok itt. Valóban rengeteg lehetőség közül válogathatunk" - mondta el az idén diplomázó Kátai Béla. 

Hasonlókról számolt be egy jelenleg egy szolgáltató központban pénzügyi elemzőként dolgozó kilátogató is. Elsősorban a piac felmérése miatt jött ki a börzére. "Meg szeretnék bizonyosodni arról, a jelenlegi munkahelyem a legjobb számomra, és ha akarnék sem kapnék jobb lehetőséget. Egyelőre megdőlni látszik ez az elmélet, az eddig felkeresett cégek nagy része jobb fizetési, képzési lehetőségeket kínál. Persze, ezeket az állásokat el is kell nyerni. Jelentkező viszont van rájuk bőven" - állítja. 

A vállalatok pozitívan nyilatkoztak

Céges szemmel a börze továbbra is ideális toborzási fórum. A gyakornoki programokkal érkező cégek mindegyike - köztük az MTV is - arról számolt be: sikerült alkalmasnak tűnő pályázókra lelniük. A pályakezdő pozíciókat kínálók is hasonlóan lelkesen nyilatkoztak. Egy autóipari beszállító vállalat munkatársa elmondta: bár a pályázók nyelvtudásával továbbra is vannak problémák, ahogy a mobilitásukkal is, mégis a két nap elegendő volt arra, hogy székesfehérvári üzemükbe találjanak első látásra megfelelő jelölteket, akiket persze még tesztelnek.

Oroszi Babett

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »