Hiányszakmákban versenyeznek a szakmunkás-palánták

Vágólapra másolva!
A napokban is tart Rotterdamban az EuroSkills nevet viselői nemzetközi szakmunkásverseny. A magyar fiatalok hat hiányszakmában bizonyíthatják rátermettségüket. A verseny emellett az égető szakmunkáshiányra is ráirányítja a figyelmet. Nem kizárt: 2013-ra akár félmillióan hiányozhatnak a piacról.
Vágólapra másolva!

A holland városban most 15 magyar fiatal szakmai tudása mérettetik meg 6 különböző hiányszakmában. A résztvevők mechatronikusként, klíma,- autó- és villanyszerelőként, asztalosként és takarítóként mérhetik össze erejüket, egyéniben és csapatversenyeken egyaránt. A szakmunkásversenyre egyébként a hazai mezőny krémje jutott ki, akik korábban már több, hazai előselejtezőn bizonyítottak.

Öt év múlva félmillió szakmunkás hiányzik majd a piacról

A több napos rendezvénysorozat egyben oktatók és gazdasági szervezetek részvétele mellett zajló szakmai tapasztalatcsere is, amely az Európa-szerte egyre nagyobb problémát okozó szakmunkáshiányra is ráirányítja a figyelmet. A tények önmagukért beszélnek. Míg például hazánkban, 1990-ben még a tanköteles fiatalok fele ipari tanuló volt, ez mára alig 20 százalékukról mondható el, miközben a 18-19 éves fiatalok egynegyedének egyáltalán nincsen szakmája. Ha ez a tendencia a közeljövőben is folytatódik, 5 év múlva akár 300-500 ezer szakmunkás is hiányozhat majd a rendszerből. A környező országokban sem sokkal rózsásabb a helyzet. Csehországban már most legkevesebb 300 ezer szakmunkás hiányzik a munkaerő-piacról. Ausztria ugyancsak a határ menti magyar városokból elszipkázott szakmunkásokból pótolja a szükségletet a magyar gazdaság rovására, igaz, a hazai átlagbér többszöröséért.

Jó szakmai referencia lehet a sikeres részvétel

Mindemellett a magyar küldöttséget vezető Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára kérdésünkre elmondta: a hazai képzési rendszer egyre komolyabban veszi a szakképzés jelentőségét. "Mint arról a versenyen töltött napok is meggyőztek: a színvonalas szakemberképzés nemzetközi szinten is a gazdasági fejlődés motorja. Feladatunk emellett a társadalmi szemléletváltás előkészítése, előmozdítása is. Szeretnénk tudatosítani a szülőkben és a pályaválasztás előtt állókban, hogy a piaci realitások figyelembevétele, a hiányszakmákban szerzett szakképesítés egyre tervezhetőbb, biztosabb életutat, karrierlehetőséget jelenthet a fiatalok számára."

Simon hozzátette: a versenyen jól szereplők nem csak a nyilvánosság előtt kerülnek ki pozitívan a megmérettetésből, hiszen a legjobbak mindenképp magukra irányítják majd a szakma képviselőinek figyelmét, ami álláskeresésnél is kiváló referenciát jelent számukra. A megmérettetést szervező European Skills Promotion Organisation (ESPO) egyébként kétévente tervezi megrendezni a szakmunkásversenyt.

Takács Gabriella