[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
álláskereséspályakezdőszakmai gyakorlatfrissdiplomásmérnöktippek-tanácsok

Szakmai gyakorlat a győzteseknek

2010. 03. 10., 15:39|Utolsó módosítás:2010. 03. 10., 15:40|

Immáron ötödik alkalommal rendezett "Mérnökversenyt" a BEST (Board of European Students of Technology) a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, melynek idén a Continental autóipari beszállító multinacionális vállalat volt a főszponzora. Ennek megfelelően a négyfős csapatoknak olyan elektromos vezérlésű "kisautót" kellett megtervezniük és megépíteniük, "amely képes megállni egy lejtőn és be tud venni "éles" kanyarokat". A támogató nagyvállalat célja az volt, hogy népszerűsítse a céget a hallgatók körében és gondoskodjon a mérnöki utánpótlásról.

JÁTSSZ ONLINE!

Kiváló lehetőség ez arra, hogy a mérnökhallgatók próbára tegyék elméleti tudásukat és gyakorlati képességeiket - hangsúlyozta Luc Quisthoudt, a budapesti Continental gyár igazgatója. Azonban a mérnökverseny nem csak a hallgatóknak, hanem magának a vállalatnak is hasznos. "A Continental az autóipar egyik legnagyobb beszállítója és ahhoz, hogy megtartsuk ezt a pozíciót jól képzett munkaerőre van szükségünk. Ez a mérnökverseny kiváló lehetőség arra, hogy kapcsolatot teremtsünk a közeljövőben mérnökké váló hallgatókkal, illetve hogy fel tudjuk mérni, hogy milyen utánpótlásra számíthatunk a budapesti gyárba" - mondta Luc Quisthoudt és hozzátette, hogy a cég mindig nyitott a jó munkaerőre. "A tervek szerint a budapesti gyár növekedni fog, így várhatóan előbb-utóbb új álláshelyek is keletkeznek majd mérnökök számára. Ezen felül jó munkaerőre mindig szükség van. Jelenleg kétszámjegyű a nyitott álláshelyeink száma, de a vállalat munkaerőigénye nagyban függ a megrendelések mértékétől és számától, amelyek a gazdasági válságban természetesen némileg visszaestek. A fent említett pozíciók főleg villamos- és gépészmérnököknek szólnak" - számolt be az igazgató a cég jelenlegi helyzetéről.

Mivel a Continental gyár is fővárosban található, ezért választották a mérnökverseny helyszínéül a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet. "A földrajzi elhelyezkedés miatt valamivel nagyobb előnyben vannak a budapesti diákok a munkaerő-toborzás során. Ezen kívül már régen jó kapcsolatot ápolunk a BME-vel, tavaly például 42 gyakornokot fogadtunk az egyetemről. Ez persze nem jelenti azt, hogy az itt végzett mérnökök előnyben lennének a más intézményekből érkezőkkel szemben, egyáltalán nem számít, hogy ki honnan jön."

Sok jó megoldás, közepes nyelvtudás

Luc Quisthoudt elmondta, hogy meglepte a magyar mérnökhallgatók háromnapos teljesítménye. "A versenyen elért eredmények alapján kijelenthető, hogy az itt tanuló hallgatók remek problémamegoldók, és magas szintű műszaki tudással rendelkeznek. Nagyon érdekes és kifejezetten jó megoldások születtek a verseny során, engem lenyűgöztek a hallgatók a képességeikkel, az eredmények pedig magukért beszéltek." A Continental hazai gyárának igazgatója hozzátette, hogy a hallgatóknak a tudásukon kívül a vállalati környezetben szükségük lesz még némi csapatszellemre és nyelvtudásra. "Nemzetközi vállalat révén már a vállalaton belüli kommunikációhoz is elengedhetetlen az angol, illetve német nyelvtudás. Itt a versenyen a legtöbb csapat angolul tartott prezentációt, méghozzá nem is rosszul, az előadások színvonala általában felülmúlta az elfogadható szintet. Ha ezek a hallgatók egyszer bekerülnek egy nemzetközi vállalathoz, akkor kénytelenek lesznek napi szinten használni a különböző nyelveket az anyavállalattal való kommunikációban."

Megismerni a hallgatókat, bemutatni a céget

Luc Quisthoudt úgy véli, hogy az esemény jó alkalmat adott arra, hogy megismertesse a mérnökhallgatókkal a Continentalt. "Szerettem volna benyomást nyerni arról, hogy hogyan gondolkodnak a mostani mérnökhallgatók, és hogy milyen képességekkel rendelkeznek. Ezen felül célom volt, hogy bemutassuk a diákoknak a vállaltot, az azon belüli lehetőségeket, a műszaki megoldásainkat, és a főbb gyártási folyamatainkat. A tavalyi negyvenkettőnél idén még több gyakornokot szeretnénk fogadni a céghez, amely remek tapasztalatszerzési lehetőséget jelenthet a számukra." Ebből négy már biztosan megvan, ugyanis a mérnökverseny győztes csapatának minden tagja egy hathónapos gyakornoki pozíciót kap a Continentalnál. "A mérnökversenyen való győzelem belépő volt a győzteseknek a céghez, de ott már nem részesülnek különleges bánásmódban, maguknak kell megállniuk a helyüket" - nyomatékosította az igazgató.

Fizikusok nyerték a mérnökversenyt

A nyertes diákok elmondták, hogy a versenyben inkább személyes, mintsem szakmai kihívásokat láttak. "Számunkra a mérnökverseny főleg játék volt, mivel mi nem mérnök, hanem fizika szakos hallgatók vagyunk, teljesen más dolgokat tanulunk" - vallotta be némi büszkeséggel Boross Péter, a csapat egyik tagja. "Amikor megkaptuk a versenykiírást rögtön tudtuk, hogy nevezni fogunk. Ez már a harmadik mérnökversenyünk volt és a második olyan, amit meg is nyertünk. Fontos volt számunkra, hogy megmutassuk, hogy megálljuk a helyünket a mérnökök között, annak ellenére is, hogy egyikünk sem tervez mérnöki karriert" - mondta Mándi Gábor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Karának hallgatója.

A győztes diákok még nem biztosak benne, hogy élni kívánnak a cég nyújtotta gyakornoki lehetőséggel. "Úgy tervezem, hogy letöltöm a gyakornoki időt a Continentalnál, de ez attól is függ, hogy milyen pozíciót tudnak kínálni nekünk. Úgy vélem, - és a versenyen elért eredményünk is ezt bizonyítja - hogy mi talán hamarabb át tudunk látni egy-egy feladatot, így gyorsan bele tudunk tanulni az adott feladatkörökbe is" - számolt be terveiről Lampert Máté.

Boross Péter a más gondolkodásmódban véli a mérnökversenyen elért sikerük titkát. "Nem voltak olyan nehezek a feladatok, hogy ne tudtuk volna mi is megcsinálni. A villamos- és gépészmérnököknek jóval nagyobb gyakorlatuk van az ilyesmiben, mint nekünk és valószínűleg most éppen ez vált a kárukra. Nagyon túl akarták bonyolítani a megoldásaikat, ami a minőség rovására ment, ezzel szemben mi a legegyszerűbb megoldásokhoz folyamodtunk, amik viszont jól működtek. Fizikus hallgatóként talán egyszerűbben tudtunk gondolkodni és jobban megragadtuk a feladatok lényegét." Mándi Gábor hozzátette, hogy az előző versenyeken elért sikerek ellenére most nem számítottak győzelemre. "A feladat nagyban hasonlított az első versenyünkhöz, ahol "csak" ötödikek lettünk. Persze most kijavítottuk az akkori hibáinkat, de ahogy verseny közben néztük a többi csapatot is úgy láttuk, hogy ők is hozzánk hasonló dolgokat csináltak" - számolt be az élményekről a negyedéves fizikushallgató.

Dorofejev Tamara

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »