[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
sorozatmunkahelygyógyszeriparmunkaügyügyészségfelmondásbíróságÓkori Görögországteszt munkajog

Munkaügyi perszemle (2) - Jogszerű felmondás, a munkáltató fizetett

2006.09.20., 12:03|Utolsó módosítás:2006. 09. 20., 12:03|

Sorozatunk második részében a munkavállaló nyert pert munkáltatója ellen. A gyógyszeripar szakasszisztenst munkáltatója többször figyelmeztette írásban, majd a jutalmat is megvonta tőle. A munkavállaló a rossz munkahelyi légkörre hivatkozva rendkívüli felmondással élt, melyet munkáltatója jogszerűtlennek talált, ezért bírósághoz fordultak. A Munkaügyi Bíróság jogszerűnek ítélte a felmondást: ezúttal a munkáltató fizetett. 

JÁTSSZ ONLINE!

A gyógyszeripari szakasszisztens csaknem 30 évig dolgozott az alperes jogelődjénél. A munkáltató írásbeli figyelmeztetésben részesítette a felperest, majd a következő hónap elsejével a munkavállalónak járó, havi rendszeres jutalmazást is beszüntette. A munkáltató arra alapozta figyelmeztetését: a munkavállaló munkatársaival szemben minősíthetetlen, durva hangnemet használ, miközben sérti a munkafegyelmet és a törvényes munkaidőt. 
 
Írásbeli figyelmeztetés gazdasági károkozásért
 
Az alperes mintegy négy hónappal később ismételten írásban figyelmeztette az alkalmazottat, azzal az indokkal: az éjszakai ügyelet alkalmával a felperes személyes kódjával adott ki különböző gyógyszereket, miközben ügyeleti díjat sem számolt fel. A munkavállaló éjszaka nem ügyelhetett, személyes kódját sem adhatta volna ki. Az alperes szerint így gazdasági károkozás miatt is felelősségre vonható.
 
Rendkívüli felmondás második figyelmeztetésre
 
A második írásbeli figyelmeztetést követő két héten belül a felperes rendkívüli felmondással élt, azzal az indokkal: a munkáltató koholt ürügyekkel szerette volna őt ellehetetleníteni a munkahelyén. A felperes úgy értékelte a történteket: a munkáltató zaklatása lehetetlenné tette a munkaviszony további folytatását.
 
A megrovás rossz munkahelyi légkörhöz vezetett
 
Az elsőfokú bíróság úgy találta: az írásbeli figyelmeztetések a Munka Törvénykönyve szerinti intézkedések, ám ezek kiadására az alperes Kollektív Szerződés hiányában és ennek felhatalmazása nélkül nem lett volna jogosult. A bíróság első fokon tartalmában is jogellenesnek minősítette az írásbeli figyelmeztetéseket, mivel a munkáltató habitusa és alaptalan szóbeli, írásbeli figyelmeztetései olyan feszült viszonyt alakítottak ki, amelyben a felperes tovább már nem tudta tovább folytatni a munkát.
 
Első fokon helytálló a rendkívüli felmondás
 
A felperes jogosan élt a rendkívüli felmondás eszközével: törvényes határidőn belül, több hónapos folyamat eredményeként gyakorolta ezt. A bíróság az alperest első fokon 90 nap felmondási idő és hat havi végkielégítés megfizetésére kötelezte.
 
Az alperes fellebbezett
 
Az alperes azonban fellebbezett az ítélettel szemben. A munkáltató ugyanis azt állította: a figyelmeztetés nem minősül a Munka Törvénykönyve 109.§. szerinti intézkedéseknek, mivel a munkáltató jogkövető magatartásnak megfelelően hozta meg azt. Az írásbeli figyelmeztetést pedig azzal indokolták: a felperes a megadott időpontban nem dolgozott. Mivel a felmondást megelőző időszakban a munkáltató és a munkavállaló - utóbbi betegsége miatt még csak nem is találkozott, a rendkívüli felmondás nem magyarázható a felperes rossz munkahelyi közérzetével.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »