[origo] címlap24 órakomment.huvidea[freemail]iWiW

[origo] állás

álláskeresés bér-fizetés külföldi munkavállalás munkajog tippek-tanácsok Top 10 állás Hirdetésfeladás Gazdaság állásexpo
tanácsadásvállalkozóirodabérlet

Tanácsadás, olcsó irodabérlet - így segítik a fiatal, kezdő vállalkozókat

2006.07.04., 13:54|Utolsó módosítás:2006. 07. 04., 13:54|

A munkájukat jól szervező, eredményesen gazdálkodó vállalkozók lényegesen szabadabban élhetnek, többet kereshetnek mint alkalmazottként dolgozó társaik. Ám a vállalkozóvá válás nem megy könnyen. Egy olyan helyen jártunk, ahol a magánzói léten gondolkodók tanácsot kaphatnak, sőt kedvezményes irodabérletben is részesülhetek.

Szabadabb, de kockázatosabb vállalkozónak lenni

JÁTSSZ ONLINE!

A Budapesti Ifjúsági Vállalkozói Központ a 18-30 év közötti, vállalkozás alapításban  gondolkodó fiataloknak szóló tanácsadás céljával jött létre a kilencvenes évek derekán. A kezdeményezést pályázati felhíváson keresztül, angol modell alapján adaptálták. A központ megalakulása óta közel kétezren vettek részt a cég programjain.

Tréningekkel és tanácsadással segítik a startoló vállalkozókat

Balatoni Barbarától, a BIVÁK munkatársától megtudtuk: nem konkrét javaslatokkal, vállalkozásötletekkel ösztönzik a leendő vállalkozókat. A központ tréningeken, tanácsadási folyamaton, üzleti tervek készítését bemutató kurzusokon enged bepillantást a vállalkozók világába. A tréningek keretében arra világítanak rá: melyek a vállalkozás alapításának, indításának fontosabb feltételei, a vállalkozás működtetésének lehetőségei. Felvázolják, mit kell tudni a jogi szabályozásról, a vállalkozásszervezés adóügyi hátteréről. A tanácsadásaikon részletesen átveszik, hogyan, milyen feltételek mellett működethető az adott vállalkozás. A BIVÁK emellett üzleti terv-író kurzusokat is tart, rendszerint 2-10 napos ütemben.

Egyre több a nő tervez vállalkozásalapítást   

Balatoni Barbara tapasztalatai szerint a hozzájuk fordulók 18 és 30 éves kor között, közép-vagy felsőfokú végzettség birtokában keresik fel a BIVÁK-ot. Az érdeklődők mintegy 80 százalékára a szolgáltatási szektorhoz kötődő vállalkozási ötletek jellemzőek, némelyikük már munkatapasztalattal is rendelkezik. Többen kezdetben a munkájukkal párhuzamosan futtatnák a leendő vállalkozást. A leendő vállalkozók körében a nemek aránya megfordult. Míg régebben több férfi kereste fel a BIVÁK-ot, mára a hölgyek is egyre nagyobb számban kapnak kedvet a vállalkozói létformához. Balatoni Barbara szerint a tanácsadáson részt vevők eltökéltek, ritkán gondolják meg magukat. Amennyiben változtatnak, inkább a leendő cég profilját, tevékenységi körét módosítják.

Olcsó irodabérlet

A központ 1999-ben nyitotta meg az első ifjúsági inkubátorházat, Poliház néven. A BIVÁK abból indult ki: az induló vállalkozások pályafutásának legkritikusabb időszaka az első két év. Az inkubátorházban található 22 irodahelyiségben a piaci árhoz képest jóval alacsonyabb, kedvező árfekvésben bérelhetnek irodát azok az induló vállalkozások, amelyeket a pályázatra benyújtott üzleti terveik alapján támogatásra alkalmasnak találnak. A helységbérlet ára az első évben negyedévente, míg a második évben félévente növekszik, de mindvégig a piac árai alatt marad.

Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »
Töltse fel önéletrajzát!
Feltöltött önéletrajzával könnyen és gyorsan pályázhat állásokra. Ráadásul, a munkaadók naponta keresnek az önéletrajzok között, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket állásajánlataikhoz.
Önéletrajz feltöltés »