Vágólapra másolva!
Hiába az anyagi tartalék és a kapcsolatrendszer. Aki vezetői posztról munkanélkülivé válik, nehéz álláskeresésre készülhet. Az állástalan menedzserek legfőképpen lelki segítségre vágynak - tudtuk meg karrier-tanácsadóktól. Sokat segíthet, ha a volt munkáltató outplacement-szolgáltatást biztosít a távozó menedzsernek. Megfigyelhető, hogy egyre több vezető hajlandó korábbi posztjánál alacsonyabb szinten munkát vállalni.
Vágólapra másolva!

Az állásvesztés nehézségeivel megküzdeni senkinek sem zökkenőmentes feladat. Csakhogy a hierarchia csúcsáról kikerülni a körforgásból gyakran még komolyabb próbatétel, hiába a magas összegű végkielégítés és az eddig felhalmozott tekintélyes tartalék az állástalan hónapokra. "Vezetői pozícióból mindig sokkal nehezebb állást keresni és találni: kiváltképp akkor, ha a vezető nem önszántából távozott a vállalattól. A piramis csúcsán ugyanis mindig sokkal kevesebben vannak, ennélfogva a hely is kevesebb. Az álláspályázásnál felhozott gyakori mentő körülmények - például az iparág nehézségei, a piacvesztés, stb. - egy átlagos, alkalmazotti státuszban tevékenykedő munkavállalónál még elfogadható indokoknak számítanak. Vezetőként azonban felmerül, vajon mennyire játszhatott szerepet a vezető tevékenysége a céges mutatók kedvezőtlen alakulásában - még válság idején is"- magyarázza Szöllősi Ágnes, a HR Development ügyvezetője. A jelenlegi gazdasági viszonyok között a legrátermettebb vezetőknek is minimálisan féltől egy évig terjedő munkanélküliségi időszakkal kell számolniuk. A meglévő szakmai kapcsolatrendszer szerepe pedig a megszokottnál is sokkal jobban felértékelődik álláskeresésekor.

Ex-vezető, aki benzinkutasként dolgozik

Mindezt Herczku Mónika, a Karrier Mentor Tanácsadó Iroda vezetője is megerősítette. A válság alaposan leszűkítette a vezetői pozíciókra pályázók mozgásterét. Sokan kénytelenek jó néhány fokkal hátrább lépni a ranglétrán. "A minap érdekes jelenséggel találkoztam. Tömegével jelentkeznek például a korábban megszokottnál lényegesen kevesebb havi jövedelmet kínáló - bruttó 200 ezer forint - értékesítői állásokra olyan, egyébként kiváló szakmai referenciákkal és meggyőző versenyszférában szerzett tapasztalattal rendelkező jelöltek, akik azelőtt jó nevű vállalatoknál töltöttek be értékesítési vezetői posztot, természetesen a most megpályázott állás bérének többszöröséért." A karrier-tanácsadó találkozott olyan, tapasztalt ex-vezetővel, aki a sikertelen álláskeresésre ráunva ideiglenesen benzinkúton helyezkedett el. Közben aktívan pályázik, fejvadászcégeknél regisztrál és várja a körülmények jobbra fordulását.

A legfontosabb a pszichés segítség

Ebben a helyzetben felértékelődik az outplacement szolgáltatás. A magyarul leginkább "humánus elbocsátást" jelentő eszköz lényege: a leépítő cég külsős partnertől személyre szabott álláskeresési szolgáltatást rendel az elküldött menedzser számára, aki jól felszerelt irodából kereshet állást és kaphat szakmai, jogi, HR valamint pszichológiai segítséget egy outplacement-tanácsadótól. Herczku Mónika szerinta fő hangsúly az emberi oldalon van. "Rendkívül fontos a vezető pszichológiai háttértámogatása, lelki felkészítése a szokatlan helyzetekre. Például sokan az utóbbi évek stabilitása miatt teljesen kiestek az álláskeresés, a pályázás gyakorlatából. Emellett nem kizárt, hogy az iparág helyzete, esetleg az állástalan vezető életkora miatt új irányokat kell keresni és teljesen át kell strukturálni a karriertervet"- tette hozzá Herczku Mónika.

Takács Gabriella