Húsz év után nagylemez - Beatrice: 8 óra munka

Vágólapra másolva!
Alighanem a magyar pop-történet egyik legkülönlegesebb csapata a több  korszakot és stílusváltást megélt Beatrice. 1969-ben a  magyar könnyűzenei élet első lánycsapataként születtek meg, az akkori felállásban még Szűcs Judith is orgonázott. A kilencvenes évek elején már a kemény rock zászlóshajójaként születnek meg legnagyobb slágereik, köztük a 8 óra munka.
Vágólapra másolva!

1969-ben, öt érettségire váró lány megőrült a beat-korszak érkeztével, és megalapították együttesüket, a Beatricét. Akkori slágereket játszogattak, de nem voltak könnyű helyzetben, tekintve, hogy csak egyikük, Csuka Mónika rendelkezett elektromos gitárral. Gyakoriak voltak a tagcserék, valószínűleg ennek is köszönhető, hogy ebből a korszakból nem maradt fenn hangfelvétel. Rövid ideig Szűcs Judith is orgonázott a Beatricében.

Nagy Feró furcsa mód került a lányok közelébe: barátjával fogadott, hogy meghódítja az egyik beatricés lányt, és ez bejött: később feleségül is vette Csuka Mónikát. Pár év elteltével megszületett első diszkóslágerük, a Gyere kislány, gyere, 1977-ben meg is nyerték vele a Tessék választani Fesztivált. A lányok lassan kikoptak az együttesből, de a Beatrice ekkor még mindig ezerféle zenét játszott. Egyre inkább megkülönböztették magukat a szocialista rendszer kiszolgálóitól, nem is léphettek fel máshol, csak Nyíregyházán és nagylemezt sem adhattak ki.

Az évtized végétől már egyértelműen ők a kemény rock zászlóshajója. Nagy Feró útlevelét bevonják, a Bikini tagja lesz, miután 1981-ben a Beatrice feloszlik. 1987-ben éled újra a tűz: pár próba és a Pokolgép szabadtéri koncertje nyitja az új korszakot. Továbbra is tagcserék követik egymást, hihetetlen, de csak ekkor, tíz év után jelenik meg a banda első nagylemeze. Az 1989-es születésnapi koncert nagy lökést ad a csapatnak.

1991-ben a felállás a következő: Nagy Feró a frontember, Lugossi László és Zselenc László gitároznak, Pálmai Zoltán dobol. Kétségtelenül ez a Beatrice legsikeresebb éve: első, teltházas koncert a Budapest Sportcsarnokban; megjelenik, és harmincnyolc hétre a MAHASZ-lista élére kerül Utálom az egész XX. századot című lemezük. A nagy slágerekhez - 8 óra munka, Pancsoló kislány, Zakatol a vonat - videoklipp is készül. A 8 óra munka országos sláger lesz, nincs kocsma, ahol ne szólna éjjel-nappal. Hétköznapi szöveg, és igazi, jól kántálható ritmusvilága szinte jelenséggé, a munkások és rockerek himuszává emeli a dalt.

A folyamatosan széteső és megújuló Beatrice 1994-re - elsősorban a tagok közti politikai nézeteltérések okán - ismét feloszlik, természetesen csak újabb néhány tagcserét követően. Az évtized vége felé haladva, majd az új évezredben ugyan létezik még Beatrice, de egyre kisebb hőfokon égnek. Mégis, a 8 óra munka, vagy a Pancsoló kislány könnyűzenei életünk másolhatatlan jelenségeiként éltek és élnek tovább, napjainkig.