USA 2008 Elnökválasztás

Megjegyezzük majd a nevüket - Obama emberei

[origo]2009. 01. 29., 20:22
eszközök:

Barack Obama új amerikai elnök kormányának leendő tagjait decembertől kezdve folyamatosan nevezte meg Obama. Van köztük magyar származású, latin, ázsiai és afroamerikai, de megjavult adócsaló és Nobel-díjas fizikus is.

Forrás: AFP

Obamát kedden iktatták az amerikai elnöki székbe, kétszer is felesküdött

Portréfotók Obama csapatáról

Itt megnézheti a minisztereketA New York Times Magazine profi fotósorozata a miniszterekről és az Obama-kormány minden tagjáról. Kattintson!

Ajánlat

    USA 2008Az [origo] blogja az amerikai elnökválasztásról

Ajánlat

KÉPGALÉRIA

Obama kormányának tagjaiNézzen képeket az új amerikai miniszterekről!

Gates, Robert - védelmi miniszter
A miniszter feladata az lesz, hogy megvalósítsa a demokrata párt ígéretét, miszerint hazavezénylik Irakból az amerikai csapatokat. Gates kilóg Obama kormányának tagjai közül, ugyanis a Bush-adminisztráció védelmi minisztere volt 2006 óta, tehát republikánus kormányban szolgált. Az egykori CIA-főnök annak ellenére lett védelmi miniszter Bush kormányában 2006-ban, hogy nyíltan bírálta az USA iráni és iraki politikáját. Kritikusai szerint olyan, mint egy kaméleon: könnyen alkalmazkodik környezetéhez, főképpen főnökeihez.

Geithner, Timothy - pénzügyminiszter
A pénzügyminiszterség a hagyományosan erős amerikai kormányzati posztok közé tartozik, a gazdasági válság miatt azonban még inkább felértékelődik. Az új pénzügyminiszternek óriási kihívásokkal kell szembenéznie a nagyszabású gazdaságélénkítő csomagot elfogadtató Obama-kormányban. Geithner az amerikai jegybank New York-i részlegét irányította, és a válság kezeléséből eddig is kivette a részét. "Geithner talán mindenkinél jobban érti azt, hogy egy válságban el kell felejteni az előrejelzéseket, és arra kell koncentrálni, hogy elkerüljék a kevéssé valószínű, viszont katasztrofális következményekkel járó eseményeket" - írta róla az Economist. Jelölésekor problémát okozott, hogy kiderült róla: 2001 és 2004 között nem fizetett be 34 ezer dollár adót, és munkavállalói engedély nélkül alkalmazta bevándorló házvezetőnőjét.

Clinton, Hillary - külügyminiszter
Hillary Clinton és Barack Obama kemény küzdelmet vívott 2008 tavaszán a demokrata elnökjelöltség elnyeréséért - mégis egykori riválisának ajánlotta fel az egyik legfontosabb miniszteri posztot az új elnök. A kampány során is szépségfoltja volt, hogy annak idején szenátorként megszavazta az iraki háborút, bár később kifarolt mögüle. Mindig azt hangsúlyozza - Obamához hasonlóan -, hogy a nemzetközi konfliktusokat diplomáciai úton kell megoldani. Az amerikai külpolitikában hangsúlyváltás várható: Clinton azt ígéri, hogy erősíteni fog a diplomáciában és a segélymunkában, hogy megelőzze a konfliktusokat. Férje, Bill Clinton neve sok ajtót megnyithat majd az új külügyminiszter előtt - írta róla a CNN.

Jones, James L. - nemzetbiztonsági tanácsadó
A nemzetbiztonsági tanácsadó a külügyminiszter és a védelmi miniszter mellett a legfontosabb tisztség, betöltője az amerikai elnök egyik legfőbb támaszának számít. A nyugalmazott tábornok James L. Jones NATO-főparancsnokként az Afganisztánban harcoló koalíciós csapatokat irányította. Jonesnak a széthúzó szövetségesek között kellett lavíroznia. "Senki ne értse félre, a NATO nem fog győzni Afganisztánban" - foglalta össze egyszer az elhúzódó afganisztáni háború kilátásait egy tanulmányában a New York Times szerint. A vietnami veterán Jonesnak régóta az a véleménye, hogy az iraki háború elvonta a figyelmet Afganisztánról, ami inkább számít a terrorizmus központjának, mint Irak. "Ha Afganisztánban nem jutunk egyről a kettőre, a terroristaszervezeteknek küldünk világos üzenetet: az Egyesült Államok, az ENSZ és a 37 csapatot küldő ország legyőzhető" - hangoztatta.

  1. Akiknek mindenki megtanulja majd a nevét
  2. Akiknek az amerikaiak megtanulják majd a nevét
  3. És a többiek
eszközök:
betöltés folyamatban...

24 óra hírei