4,5 kilométernyi kolbász a csabai fesztiválon

Vágólapra másolva!
Szombaton rendezik a békéscsabai kolbászfesztivál kolbásztöltő versenyét, amelyen több mint 300 csapat vesz részt. Az átlagosan négy fős csapatoknak 15 kilogramm kolbászhúsból kell elkészíteniük a versenydarabot, amelyhez mindenki a saját fűszereit használhatja.
Vágólapra másolva!
Mindenki a saját fűszereit használhatja

Több mint háromszáz csapat vesz rész a kilencedik csabai kolbászfesztivál kolbásztöltő versenyén szombaton. Az átlagosan négy fős csapatoknak 15 kilogramm kolbászhúsból kell elkészíteniük a versenydarabot, amelyhez mindenki a saját fűszereit használhatja - mondta Ambrus Zoltán, a fesztivál igazgatója.

Az idei versenyen a csapatok összesen 4,5 kilométer kolbászt készítenek, így meglehetősen nehéz dolga lesz a szakemberekből és civilekből álló zsűrinek, hogy eldöntse, melyik csapaté a legfinomabb kolbász.

Uhrin Zoltán, a csabai kolbász népszerűsítésére létrehozott, már csaknem háromszáz tagot számláló Csabai Kolbászklub Egyesület vezetője szerint az igazi "Csabai csípős" titka, hogy olyan túlsúlyos sertést kell feldolgozni, amelyet az Alföldön termesztett, jó minőségű kukoricával hizlaltak.

Íme a "csabai csípős" receptje, Uhrin Zoltán módra:
15 kilogramm kolbászhús, amely 70 százalékban húst és 30 százalékban zsiradékot tartalmaz. Az alapanyagot "8-as lyukú" húsdarálóval kell megdarálni, majd 22 dekagramm sót és 25 dekagramm paprikát kell hozzákeverni. A csabaiak szerint az igazi kolbász csípős, ezért a 25 dekagramm piros paprikából 15 dekagramm csípős paprika. A kolbászhúshoz 7 dekagramm fokhagymát és 6 dekagramm egész köménymagot kell "hozzágyúrni". Borsra nincs szükség.

A töltés vagy vékony, vagy vastagbélbe készül. Ez utóbbit kulárénak hívják.

Mind a vékony, mind a vastag kolbászt 18 celsius fok alatt füstölik keményfából készült fűrészpor segítségével. A vékony három, a vastag kolbász hatnapos füstölést igényel. A vékony kolbász két hét múlva már fogyasztható, ám a vastagot húsvét előtt nem érdemes megbontani - mondta Uhrin Zoltán.