Lopással vádolják Avril Lavigne-t

Vágólapra másolva!
Beperelte Avril Lavigne-t egy amerikai zenekar, amely szerint az énekesnő Girlfriend című slágeréhez tőlük vette "kölcsön" a refrént. Meghallgatva a két dalt, elképzelhető, hogy Avrilnek nehéz lesz ebből kimásznia - vagy mégsem? Döntse ezt el Ön!
Vágólapra másolva!

A Rubinoos nevű amerikai, újhullámos zenekar két dalszerzője, Tommy Dunbar és James Gangwer szerzői jogsértésre hivatkozva nyújtott be keresetett Avril Lavigne és szerzőtársai ellen, mivel szerintük a Girlfriend című sláger refrénjét a zenekar 1979-es kislemezdalától, az I Wanna Be Your Boyfriend-ből kölcsönözte.

"Nem vagyunk olyan naivak, hogy azt gondoljuk, itt valami kozmikus, véletlen egybeesésről van szó" - jelentette ki közleményében Dunbar. "A szöveg, az ütem, a ritmus - minden egyezik."

Az első tárgyalási napot már ki is tűzték augusztus 28-ra a kaliforniai Oaklandben. Lavigne szóvivője egyelőre nem kívánta kommentálni az ügyet.

A hasonlóság valóban szembeötlő, ha összehasonlítjuk a két dal refrénjét - még a szöveg is stimmel, csak Lavigne értelemszerűen "girlfriendet" mond "boyfriend" helyett. A hasonlóság már másnak is feltűnt, így például az Allmusic.com kritikusa, Stephen Thomas Erlewine is jelezte a lemezről írott kritikájában, hogy "a Girlfriend refrénje egy az egyben a Rubinoos I Wanna Be Your Boyfriend-jének nyúlása".

A kaliforniai Rubinoos dala egyébként annak idején nem került fel a slágerlistára, később a zenekar egy Tommy James and the Shondells klasszikus, az I Think We're Alone Now feldolgozásával érte el a legnagyobb sikerét (ezt a dalt dolgozta fel tavaly egyébként a Girls Aloud is). Az 1973 és 1983 között létező Rubinoos három albumot jelentetett meg, majd a kilencvenes években újjáalakulva még kettőt, és a Revenge Of The Nerds című film zenéjét is Dunbar és az együttes másik tagja, Jon Rubin jegyezték.