Átszabták a monitorba épített Macet

Vágólapra másolva!
Fehér helyett ezüstszínű, kecsesebbek a vonásai, és némileg izmosabb hardvert tartalmaz elődjéhez képest az Apple kedden bemutatott új iMacje, melyhez már szuperlapos dizájnbillentyűzet jár.
Vágólapra másolva!

Nyári sajtótájékoztatóján, az Apple cupertinói központjában szokása szerint Steve Jobs, a cég elnök-vezérigazgatója személyesen mutatta be az iMac számítógép negyedik generációját. A most bemutatott típus a második olyan iMac-modell, amelyet már Intel processzorral szerelnek, s az ugyancsak lapos, ám kissé zömök hófehér elődjét váltja le.

Az új modell már alumíniumszínű gépházzal rendelkezik, képernyője pedig nem matt, hanem fényes felületű, és hófehér elődtől eltérően már csak 20 és 24 colos képátlójú verzióban kapható, a legkisebb, 17 colos típust nyugdíjba küldték. Mindkét típus szélesvásznú kivitelű, a kisebbik 1680x1050-es, a nagyobbik 1920x1200-as, vagyis full-HD képfelbontást használ.

Kicsit erősebb hardverek

A legújabb iMaceket a korábbi 2-2,16 gigahertzes helyett 2 és 2,4 gigahertzen működő Intel Core 2 Duo lapkával felszerelve lehet megvenni, s a legdrágább modell esetén felárért egy még gyorsabb 2,8 gigahertzes, Extreme jelzésű lapkát is beszerel a gyártó a gépbe. Alapból mindegyik új modellt egy gigabájt memóriával szállítják, mely legfeljebb négy gigabájtig bővíthető. A merevlemezből a legolcsóbb típust is 320 gigabájtosat tartalmaz, a drágábbik iMacet akár 750 gigabájos, a csúcsmodell pedig akár 1000 gigabájtos (1 terabájt) háttértárral is meg lehet vásárolni.

A grafikai megjelenést középkategóriás ATI Radeon HD 2400 és 2600 XT kártyák biztosítják, az oldalt lévő optikai meghajtó pedig egy-és kétrétegű hagyományos DVD-ket tud írni. Emellett az új iMac extrája, hogy támogatja a legújabb wifi-szabványt (802.11n) is.

Lapos billentyűzet az új gépekhez

Újfajta, ultravékony billentyűzet is jár az új gépekhez: négyzetforma billentyűi leginkább a MacBook laptopéhoz hasonlítanak. A vezetékes változaton két USB-csatlakozó található, az F-gombokról pedig olyan funkciókat lehet kényelmesen elérni, mint például a fény-, vagy hangerőszabályozás.

Forrás: [origo]
Ilyen lapos az új Mac-billentyűzet

A vezeték nélküli modell kisebb - mert lehagyták róla a jobboldali numerikus billentyűzetet és az USB-ket - , kiosztása is eltér a másik fajtától, úgy néz ki, mint egy kihipózott ZX Spectrum, amelyen áthajtott egy úthenger.

A kétféle kiegészítőt 50 és 80 dollárért, azaz 9-15 ezer forint körüli összegért kínálja a , míg az új iMacek nettó 1200, 1500 és 1800 dolláros (vagyis nagyjából 220, 273, 328 ezer forintos) áron debütálnak a tengerentúlon. Az Apple eddigi gyakorlata szerint Európában ugyanannyi euróért méri termékeit, ahány dollárba kerül az USA-ban. Harmadik pénzügyi negyedéve során a gyártó 634 ezer darab asztali számítógépet értékesített közel 1 milliárd dollár értékben, ezek eladásai azonban csupán mintegy 18 százalékát tették ki a cég összbevételének.