Merkel bevonná az ázsiaiakat a klímaharcba

Vágólapra másolva!
Klíma-kompromisszumot ajánl a fejlődő országoknak, főként Kínának és Indiának Angela Merkel. A német kancellár az indiai javaslatot elfogadva lehetővé tenné, hogy a fejlődő országok növeljék a kibocsátásukat, de csak addig, míg el nem érik az ipari államok egyre csökkenő szintjét. Ha sikerülne bevonni az ázsiaiakat is a klímavédelembe, az USA is nehezen mondhatna nemet.
Vágólapra másolva!

Új, konkrét klímavédelmi célt szeretne elfogadtatni az ENSZ keretein belül. Angela Merkel német szövetségi kancellár tokiói látogatásán ismertette azt az elképzelését, amivel a legnagyobb szennyezőket, Kínát és Indiát is érdekelté tenné, hogy 2012 után részt vegyenek a klímavédelemben.

A kancellár kompromisszunmos javaslatának lényege, hogy az üvegházhatásért felelős gázok - első sorban a szén-dioxid - kibocsátásának határértékét a lakosságszámhoz igazítaná. "Abból kell kiindulnunk, hogy a fejlődő országok nem tudnak azonnal akkora felelősséget vállalni, mint az ipari államok" - idézi Merkelt a Süddeutsche Zeitung.

A javaslat az egyes országok egy főre eső kibocsátását venné figyelembe, vagyis lehetővé tenné a fejlődő országok számára, hogy növeljék a kibocsátást - vagyis tovább fejlesszék iparukat -, de csak addig, amíg el nem érik a fejlett ipari országok - folyamatosan csökkenő - szintjét. Az ötlet egyébként nem Merkelé, azt először Manmohan Singh indiai miniszterelnök vetette fel a júniusi G8 találkozón.

A német kancellár szerint egy ilyen rendszer megfelelő kompromisszum lehet a fejlődő és az ipari államiok közt. Merkel a javaslattal azt szeretné elérni, hogy Kína és India is vegyen részt egy új, a kyotói jegyzőkönyv 2012-es lejárta után induló globális klímavédelmi programban, amelyet az ENSZ keretében fogadnának el. Ha ugyanis a két legnagyobb fejlődő ország is csatlakozik, nagyobb esély van arra, hogy az Egyesült Államok is ezt teszi.