A kisjövedelműek jól jönnek ki az adóváltozásokból

Vágólapra másolva!
Nem sokat lehet megtudni a jövő évi személyi jövedelemadó változásokról a szerdán kiszivárgott adócsomagból. Az látszik biztosnak, hogy az 1,0-2,7 millió forint között keresők járhatnak jól. Emellett kedvezően változik a befektetési jegyek adózása, illetve megmarad az ekho, és az eva. A Pénzügyminisztérium (PM)  a napvilágot látott dokumentumból egyelőre egyetlen tételt cáfolt, mégpedig azt, hogy a luxusadó értékhatára 100 millió forintról 50 millió forintra csökken.
Vágólapra másolva!

Jövőre várhatóan többet kaphatnak kézhez az 1,0 és 2,7 millió forint között keresők, mivel számukra kedvezően alakul az adójóváírás. Jelenleg 1 millió és 2,1 millió a sáv szélei. Ezzel az intézkedéssel 30 milliárd forinttal több marad a lakosságnál a tervek szerint.

Az Index birtokába jutott tervezetnél azonban fontos figyelembe venni, hogy egyelőre nem volt sem a kormány, sem a frakciók előtt, így még könnyen változhat. A pénzügyminisztériumnál egyébként lapunk megkeresésére azt mondták, már tartanak az egyeztetések, de még nem hozzák nyilvánosságra konkrét terveiket. A tárca eddig egye tételt cáfolt, eszerint a luxusadó esetében nem szállítják le az adó kivetésének mértékét meghatározó összeget 100-ról 50 millió forintra.

Akinek marad megtakarított pénze és annak egy részét befektetési jegybe rakja, szintén örülhet. A minisztérium tervezete ugyanis lehetővé tenné, hogy az elért nyereségből levonhassák az esetleges veszteséget. Ezt jelenleg nem tehetik meg, csak a részvények vásárlása esetében.

Szigorúbb lehet a lakások eladásánál, illetve vásárlásnál az adó levonásának feltételei. Amikor lakást adunk el, a jelenlegi szabály szerint, ha nem abban az évben veszünk másikat, vagy egy másik meglevőt újíttatunk fel, esetleg rokonunknak segítünk lakásgondjának megoldásában, a lakáseladásból származó jövedelem után le kell róni 25 százalékos személyi jövedelemadót. Egy kivétel van: ha a lakást legalább 15 évnél régebben szereztük. Amennyiben öt éven belül lakást veszünk ebből a pénzből - vagy a felsoroltakat csináljuk -, az adó visszajár. A PM - az uniós tiltásra hivatkozva - felszámolná ezt a rendszert.

A minisztérium tervei szerint januártól ez a szabályozás úgy változna az új értékesítések esetében, hogy adót nem lehetne visszakérni. A fokozatosan csökkenő adót viszont csak akkor kellene fizetni, ha 5 éven belül szerezték meg az eladott lakást. A helyzet azonban akkor sem teljesen reménytelen, ha öt esztendőnél nem régebben tettünk szert a lakásra. Egyrészt ha saját magunknak vagy közeli hozzátartozónknak idősek otthonában biztosítunk ebből férőhelyet. Másrészt lehet apellálni az APEH jóindulatára: az adóhatóság szociális, vagyoni, jövedelmi helyzetre való tekintettel, figyelemben véve, hogy mire költjük a lakásból származó pénzt, mérsékelheti vagy akár teljes egészében el is engedheti az egyébként befizetendő adót.

A korábbi híresztelésekkel ellentétben a PM marasztalná az evát és az ekhót, sőt ez utóbbi jogosultjainak köre bővülhet például a színházban dolgozó fodrászokkal, díszletezőkkel. A cigaretta jövedéki adójának emelése elkerülhetetlen, mivel Magyarország vállalta, hogy a dohánytermékek ára fokozatosan eléri a nyugat-európai szintet. A tervezet az idei évhez hasonlóan két lépcsőben tervezi a dohánytermékek árának növelését.