A Terror Házát is megjárta új filmjében Michael Palin

Vágólapra másolva!
A Himalája, a Szahara és más egzotikus helyek után Kelet-Közép-Európát is végigjárta Michael Palin angol filmes, akinek sorozatát hamarosan vetíteni kezdi a BBC. Palin arra kereste a választ, hogyan változott meg a térségben lakók élete a berlini fal leomlása óta. Felkereste Magyarországot is, de a beharangozóból egyelőre csak annyi derül ki, hogy járt a Terror Házában.
Vágólapra másolva!

Új Európa - ez a címe annak a hétrészes sorozatnak, amelyet a BBC kezd sugározni vasárnap. A főszereplője Michael Palin, a legendás Monthy Python-csoport egykori tagja, aki nemcsak színészként és humoristaként, hanem útifilmek készítésével is hírnevet szerzett magának. Verne Gyula regénye nyomán nyolcvan nap alatt körbejárta a Földet, és forgatott a Himalájáról ugyanúgy, mint a Szaharáról. Most 20 kelet-közép-európai országot látogatott végig, hogy megvizsgálja, hogyan változott a térség lakóinak élete a berlini fal leomlása óta eltelt közel húsz évben.

A BBC News honlapján már olvasható a sorozatról egy beharangozó, amelyet Palin írt. Megjegyezte, hogy nagyon kevés olyan emberrel találkozott, akik valódi dühvel emlékeztek a szovjet időkre, viszont beszélt olyanokkal, akiknek voltak szürreális emlékeik.

A bolgár Mira Sztaleva például felidézte, úttörőként meg kellett tanulnia, hogyan kell szétszerelni egy Kalasnyikov géppisztolyt. "Bementél az osztályterembe, és ott volt harminc Kalasnyikov a padokon" - mondta a nő, aki szerint azt próbálták beléjük nevelni, hogy mindig készen kell állniuk, még ha azt nem is közölték velük, hogy pontosan mire is. Palin beszélt Bulgária egyik népszerű zenészével, a transzvesztita cigány Azisszal, aki szintén tagja volt az úttörőcsapatnak, de most már bevallja, hogy mindig a lányok egyenruháját szerette volna viselni.

A filmes a beharangozóban alig ejt szót magyarországi élményeiről. Annyi kiderül, hogy ellátogatott Budapestre is, és felkereste a Terror Háza múzeumot. Mint a beharangozóban írja: "Nehéz elfelejteni a múltat, mert a legrosszabb túlkapásokat dokumentálják, és az olyan helyeken, mint a budapesti Terror Háza, rendíthetetlenül ki is állítják."

Palin megjegyezte, hogy utazásai során az emberekkel leginkább a múltról beszélgetett, a jövőt illetően ugyanis senki sem biztos. Ezeknek az új szabad országoknak ugyanis megvannak a maguk problémái, a gazdagok egyre vagyonosabbak, míg a szegények általában rosszabbul élnek, mint korábban - ad sommás helyzetértékelést a filmes.

Beharangozóját azzal zárta, hogy egy moldovai faluban láttak egy nagyon megható színdarabot, amelyet gyerekek adtak elő. Az előadás arról szólt, hogy a szüleik által magukra hagyott fiatal lányok milyen kétségbeesetten próbálnak pénzt keresni külföldön, de eközben ki vannak téve a prostitúcióban utazó bűnözőknek. Ezek a sötét alakok ráadásul sokszor nemcsak hogy honfitársaik, de gyakran egy faluból is származnak a lányokkal - mutat rá a kettősségre Palin.