Rajzfilmben gúnyolják vezetőiket az irakiak

Vágólapra másolva!
A Ramadán iszlám böjthónapra időzítette egy kereskedelmi csatorna annak a szatirikus tv-sorozatnak a beindítását, amely az ország vezetőin élcelődik. Pedig a politikai vezetők paródiája tilos Irakban.
Vágólapra másolva!

Az al-Sárkíja műholdas csatorna a böjthónapra időzítette naponta jelentkező vidám szappanoperáját. A szatiriukus sorozat címe arabul Anba al-Vatan, amely egyszerre jelenti az "ország híreit" és az "ország elárulását". A széria főhőse egy "képzeletbeli" arab ország vezetője, akit a hazájában rendkívül népszerű színész, Raszim al-Dzsumaili személyesít meg. Az első epizódban mindjárt sikerül megosztania az országot, és az ellentábor városaiban küldi rombolni és fosztogatni katonáit.

Az elnök, aki mellesleg feltűnően hasonlít iraki valódi államfőjére, Dzsalal Talabánira, igazi gonosztevőkből válogatja össze testőreit, köztük egy erősen feminin kolosszust. Rendeletei az abszurdabbnál is abszurdabbak: például bevezeti a vízumkényszert azok számára, aki a szomszéd kerületbe igyekeznek családlátogatásra.

Az iraki sajtó egész oldalas reklámokkal hirdette meg a sorozat indulását. Az első rész címe Föderalizmus volt, amely nagyon is érzékeny pontot érint: az ország egységét. Az adásokat a böjt napnyugta utáni időszakára időzítették, amikor a családok a tv előtt költik el az "iftárt", a böjti vacsorát.

A politikai vezetők paródiája elvileg tilos Irakban, de ez a cenzúra hatástalan az olyan, Dubajból műholdon sugárzott adókkal szemben, mint az al-Sárkíja. Tulajdonosa egy Londonban élő iraki üzletember, Szaad Bazzaz, aki sokáig az állami tv és rádió vezetője volt Szaddám Huszein rendszerében. A csatornát általában szunnita pártinak tekintik, ennek ellenére az Anba al-Vatan első epizódja egyaránt keményen gúnyolódott a síiták, a szunnitákon és a kurdokon.

Az MTI kommentárja szerint a sorozat üdítő színfolt az iraki médiában, amely elsősorban az országban uralkodó katasztrofális helyzetet mutatja be. Az al-Sarkíja korábban megpróbált még egy humoros programot indítani, Szövetségi Dzsuha címmel (egy legendás arab népi hős neve után), de sikertelenül, mert a színészek csak az irakiak mindennapjainak szomorú valóságát tudták hangsúlyozni. Miután az iraki színészek többsége a szomszédos országokba menekült az erőszak elől, az al-Sárkíja programjait külföldön forgatják, a leggyakrabban Damaszkuszban.

Az állami al-Irakíja televízió mindenesetre megőrzi komolyságát. Bejelentették, hogy a Ramadán idején több vallási műsort kínálnak a nézőknek. Így főműsornak azokat a napi beszélgetéseket szánják, amelyben a böjtnek az erkölcsi és fizikai egészségre való jótékony hatását ecsetelik.