Üzleteket zárhat be a fogyasztóvédelem

Vágólapra másolva!
Ötszázmillió forint lehet a fogyasztóvédelmi bírság felső határa a jövőben és súlyos visszaélés esetén a fogyasztóvédők bezárathatják az üzletet. Azt azonban, hogy mikor lép életbe az új szankciós rendszer még nem tudni, ami a kereskedők szerint jogbizonytalanságot teremthet.
Vágólapra másolva!

Előreláthatólag októberben dönt arról a kormány, hogy milyen formában bocsássa a parlament elé a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló jogszabályt, ami a javaslat szerint decemberben léphet életbe. A tervezet alapjául több kötelező uniós jogszabály szolgál - írja a Népszabadság.

A kereskedők a maguk részéről indokoltnak látják a jogszabályt, a szankcionálás azonban szerintük számos kérdést felvet. A bírságplafon annyiban lehet aggályos, ha innentől az lehet az irányadó a fogyasztóvédelmi bírságok esetében - közölte Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Az eddigi fogyasztóvédelmi törvény ugyan nem szabta meg a bírság felső határá, a fogyasztóvédők azonban még a nagy kereskedelmi láncokat sem büntették 1-5 millió forintnál nagyobb összegre. Az üzletbezárás viszont eddig teljesen hiányzott a fogyasztóvédők repertoárjából.

A jövőben bizonyos esetekben - például a notórius visszaesőknél - akár tízszeresére is emelkedhet a fogyasztóvédelmi bírságok összege - mondta el a lapnak korábban Wittich Tamás, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) főigazgatója. Vámos szerint azonban az ötszázmilliós tétel ennél is nagyobb mértékű bírságkiszabást sejtet. A főtitkár úgy véli, jogbizonytalanságot teremt, hogy a javaslat szövegében sincsenek olyan hivatali rendezőelvek, előírások, amelyek pontosan meghatároznák, az egyes esetekben mekkora bírságot lehet kiszabni, és mikor élhetnek az üzlet bezárásával - olvasható a Népszabadságban.