Kínával barátkozó kormányfője lehet Japánnak

Vágólapra másolva!
Az ázsiai szomszédaival jobb viszonyra törekedő Fukuda Jaszuot választotta meg pártelnöknek vasárnap a japán kormánypárt. Az új pártelnököt várhatóan kedden választják meg kormányfőnek. A korábbi miniszterelnök szeptember közepán mondott le vártalanul.
Vágólapra másolva!

Fukuda Jaszuot választotta meg elnökének vasárnap a kormányzó japán Liberális Demokrata Párt, ezzel automatikusan a 71 éves politikus lesz a távol-keleti ország új kormányfője - íja a BBC. A mérsékelt Fukuda 330 szavazatot kapott, a héja hírében álló, radikálisabb Aszo Taro egykori külügyminiszterre pedig 197-en szavaztak az elnökválasztó ülésen.

A japán parlament kedden választja meg az új miniszterelnököt. A pártelnök közölte: javítja kapcsolatait az ázsiai szomszédokkal, többek között Kínával és Dél-Koreával. Fukuda lehet az első olyan japán kormányfő, akinek az édesapja is miniszterelnök volt. Fukuda Takeo 1976 és 1978 között irányította Japánt, nevéhez fűződik a Japán és ázsiai szomszédjai közötti békét szorgalmazó doktrína.

A fél évszázada kormányzó liberális demokratáknak azért kellett új elnököt választaniuk, mert Abe Sindzo miniszterelnök szeptember 12-én vártalanul lemondott a kormányfői, illetve a pártelnöki posztról. A kormányfő kevesebb, mint egy évet volt hivatalban. A kormánypárt helyzetét nehezíti, hogy a júliusi szenátusi választásokon vereséget szenvedtek.