További hiányszakmákban nyit Ausztria

Vágólapra másolva!
Az osztrák gazdasági és munkaügyi miniszter rendeleti úton újabb hiányszakmákban - az eddigi három helyett csaknem ötvenben - nyitja meg az ország munkaerőpiacát a közép- és kelet-európai EU-államok előtt jövő év január elsejétől - írja az MTI.
Vágólapra másolva!

A csütörtökön kiadott miniszteri szakmunkás-foglalkoztatási rendelet olyan fémfeldolgozó, gép- és építőipari, elektromos szakmákban szünteti meg a korlátozásokat, mint például a lakatos, esztergályos, ács, tetőfedő, festő, kőműves, villanyszerelő, darukezelő.

Martin Bartenstein már a nyáron jelezte azt a szándékát, hogy a hiányszakmákban mutatkozó igények kielégítésére tágabbra tárja az alpesi ország munkaerőpiacának kapuját az új európai uniós tagországok előtt. Elképzelése szerint 2009-ben teljesen megnyitnák a piacot a közép- és kelet-európai országokból érkező szakmunkások előtt, a foglalkoztatási tilalom csupán a segédmunkások egy részére maradna fenn, 2011-ben pedig végül megtörténne a korlátozások teljes körű lebontása.

Az EU 2004-es kibővítése után Ausztria - Németországhoz hasonlóan - korlátozta a munkaerő beáramlását az újonnan csatlakozott közép- és kelet-európai államokból. A szabályozást először két évre alkalmazta, majd később újabb háromra meghosszabbította. Az EU-rendelkezések szerint a rendszer fenntartására lehetőség van 2011-ig, ha valós a veszély, hogy a nyitás komoly zavart okozna az adott ország munkaerőpiacán.

Ott szüntetik meg, ahol nagy a hiány

A miniszteri intézkedés hátterében az a megállapodás áll, amelyet a két szociális partner, a munkaadók és a munkavállalók képviselői dolgoztak ki: ennek értelmében azokban a szakmákban szüntetik meg a korlátozásokat a külföldi munkaerő előtt, ahol a foglalkoztatási kínálat másfélszerese a keresletnek. Az alkalmazás feltétele azonban, hogy a Munkaerőpiaci Szolgálat (AMS) igazolja a szakmunkások iránti igények kielégítetlenségét.

Az osztrák kormány a közelmúltban olyan módosítást hagyott jóvá a külföldiek foglalkoztatását szabályozó törvényhez, amelynek értelmében külföldi kutatók és tudósok a jövő év elejétől korlátozás nélkül vállalhatnak munkát Ausztriában.

Jelentősen csökkent a munkanélküliség

A jó konjunktúrának köszönhetően jelentős mértékben csökkent a munkanélküliség az idén Ausztriában, sőt a kilenc tartományból ötben - EU-s mérce szerint - teljes a foglalkoztatottság, mert az állástalanok aránya nem éri el a három százalékot. Országos szinten is alig 4,3 százalékot jelez a munkanélküliségi ráta.

Kutatóintézetek becslése szerint az osztrák gazdaságnak pótlólag 350 ezer foglalkoztatottra lesz szüksége 2020-ig, ám a belső kapacitásból csak 200 ezer igény tűnik fedezhetőnek, a maradék kielégítésére külföldről kell embereket toborozni, illetve a hiányt bevándorlókkal kell pótolni.