Vágólapra másolva!
Három magyar férfivízilabda-csapatot is a medencébe szólít a LEN-kupa e hét végén esedékes második selejtezőköre: az Eger idehaza fogadja csoportriválisait, míg a Pécs Nagyváradon, a Szeged pedig a horvátországi Sibenikben próbálkozik meg a továbbjutást jelentő első vagy második hely megszerzésével.

Az Eger esetében csak az lehet a kérdés, hogy képes-e meggátolni őt a csoportgyőzelemben a négyes legerősebb, helyesebben egyetlen erős tagja, az olasz Savona, mert a német Esslingen és a lengyel Lodz gárdáival szemben kizárólag a gólkülönbség adhat okot találgatásra, a meccsek végkimenetele nem.

Ráadásul Gerendás György legénysége, a vezetőedzővel egyetemben - miután az alakulat az Euroligától időnek előtte búcsúzni kényszerült, s "átesett" a LEN-kupa mezőnyébe - kiadta magának a jelszót: immár a második számú európai kupában kell minél előbbre, ha lehet, egészen a döntőig menetelni.

A Szeged a honi bajnokság eddigi szakaszának tökéletes mérlegével, mind a hat mérkőzésének megnyerésével igazolta, hogy megerősödött keretével nagyobb feladatok megoldására is készen áll. Kedden, a hétközi fordulóban a legutóbbi ob I-es idényben bronzérmes Egerrel is elbántak a Tisza-partiak (10-8), s e diadal is lökést adhat, hogy első helyezettként jussanak tovább a legjobb 16 közé a LEN-kupában.

Miután a portugál Amadora visszalépett, Gyöngyösi András csapatának csupán két meccset kell nyernie ahhoz, hogy maga mögé utasítsa a szerb WPC Beogradot - ez ígérkezik a könnyebbnek - és a házigazda Sibeniket is.

A horvátok elleni meccs megnyerése jóval fogósabb feladatnak tűnik, főleg vendég minőségben, de hogy megoldható a lecke, arra a Honvéd szolgált követendő példával, amikor két hete, az Euroliga Kőér utcai selejtezőjében három góllal (13-10) verte a Szeged mostani ellenfelét.

A Pécs Erdélyben próbál szerencsét, de nem feltétlenül csak Fortuna kegyeire kell hagyatkoznia, bőven tehet, s nyilván tenni is fog Ambrus Tamás együttese a továbbjutásért. A nagyváradi kvartett cseh résztvevője, a Strakonice aligha zavar sok vizet, ha úgy tetszik, az utolsó hely biztos várományosa, a további három csapatból azonban majdhogynem bármelyik kettő megszerezheti az "üdvösséget" jelentő első vagy második pozíciót.

A baranyaiak nem alap nélkül bizakodnak, hogy vagy a házigazda Oradeát, vagy az athéni Panionioszt megelőzik, persze a legjobb az lenne, ha mindkettőt maguk mögé utasítanák.