Vágólapra másolva!
A világgazdaság növekvő kockázatai miatt a hosszú stagnálásból épphogy csak kilábalt német gazdaság növekedési üteme lassulhat jövőre - jósolja a berlini kormány tanácsadó testülete. Ennek oka a tanács szerint elsősorban a német termékek iránti globális kereslet mérséklődése. Mi lesz a magyar exporttal?
Vágólapra másolva!

Az egyre borúlátóbb tanács szerdai jelentése szerint jövőre várható, hogy a német termékek, a járművek, háztartási eszközök, acél és más termékek iránt mérséklődik a kereslet. Németország a világ első számú exportőre, Kínát és az Egyesült Államokat megelőzve.

A tanácsadók szerint a német bruttó hazai termék növekedése a 2006-os 2,9 százalékról idén 2,6, jövőre pedig 1,6 százalékra csökken. A tanács legutóbbi, tavaly novemberi jelentésében 1,8 százalékos növekedési ütemet prognosztizált 2007-ra. A kormány ezzel szemben az idei évre 2,4 százalékos, jövőre 2 százalékos növekedési ütemet vár. A vezető gazdaságkutató intézetek előrejelzésükben 2,6 százalékos idei és 2,2 százalékos jövő évi növekedési ütemet prognosztizáltak.

A gazdasági tanácsadók szerint a növekvő világgazdasági kockázatok ellenére nincsen szó a német gazdaság fellendülésének megtöréséről vagy arról, hogy a gazdaság recesszióba süllyedne. A német gazdaság az elmúlt két évben került ki korábbi, hosszan tartó stagnálásának időszakából.

Megfigyelők szerint a német termékek iránti kereslet visszaesése áttételesen számottevő hatást gyakorolhat a magyar exportkeresletre. Németország ugyanis a magyar kivitel legfőbb célpiaca - idén az első nyolc hónapban a teljes magyar exportban több mint 25 százalékot tett ki a 13 milliárd euró értű németországi kivitel - az oda irányuló export nagyon jelentős részét német termékekbe beépítve továbbértékesítik. Így nem kizárt, hogy a egyes magyar exportiparágaknak szűkül a megrendelésálománya, ami később a kivitel bővülésének lassulását, vagy akár visszaesését is okozhatja.