Ultimátumot adott az ellenzék Musarrafnak

Vágólapra másolva!
Ultimátumot adott Pervez Musarraf pakisztáni elnöknek a szombat óta tartó rendkívüli állapot eltörlésére az ellenzék. Benazir Bhutto volt pakisztáni miniszterelnök péntekre tömegtüntetést szervez a hivatalos tiltás ellenére, a jövő héten pedig "hosszú menetelésre" készül, ha Musarraf tábornok nem változtat álláspontján. Eközben a rendőrség gumibotokkal és könnygázzal oszlatta fel a Bhutto mellett tüntető csoportot Iszlámábádban.
Vágólapra másolva!

Ultimátumot fogalmazott meg Pervez Musarraf pakisztáni elnökkel szemben Benazir Bhutto ellenzéki vezető, volt kormányfő. Azt követeli, hogy vessenek véget a rendkívüli állapotnak, állítsák helyre az alkotmányt, Musarraf tábornok mondjon le a hadsereg- főparancsnoki posztjáról, tartsák meg a január közepére tervezett választásokat, és engedjenek el minden - az elmúlt napokban letartóztatott - ügyvédet, bírót, aktivistát.

Bhutto emellett tömegtüntetést hirdetett péntekre a hivatalos tiltás ellenére. "Biztosítjuk, hogy ne sérthessék meg a gyülekezési tilalmat, ha mégis megtennék, a kormány a törvények alapján fel fog lépni" - mondta Javed Akhlas, a tüntetés helyszínéül tervezett Ravalpindi polgármestere. Azt mondta, hogy "erős a fenyegetés", hogy ismét öngyilkos bombamerénylet készül Bhutto ellen. A volt kormányfőt október 18-án próbálták megölni Karacsiban. A robbantásban 140-en meghaltak, Bhutto azonban nem sérült meg.

Bhutto eltökélt: "Felszólítom Pakisztán lakóit, hogy lépjenek elő! Megtámadtak minket" - fogalmazott a politikus. Hozzátette, ha a hatóságok megakadályozzák a ravalpindi tüntetést, akkor esetleg Lahorban tartják meg azt. Emellett "hosszú menetelésre" szólított fel, amely november 13-án kedden indulna Lahorból Iszlámábádba abban az esetben, ha nem teljesítik követeléseit.

Bhutto sajtótájékoztatóját követően a rendőrség könnygázzal és gumibotokkal oszlatta fel támogatói kis csoportjának tüntetését Iszlámábádban. Eddig nem nagyon voltak tiltakozó megmozdulások a rendkívüli állapot miatt az országban, és Bhutto se szólította pártja - a Pakisztáni Néppárt (PPP) - híveit az utcára. Megfigyelők szerint azonban a tervezett tömegtüntetés drámai módon emelheti a tétet Pakisztán politikai válságában.