123. Talata-Spreitzer Tímea - Lawrence

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Lawrence városáról mesél Talata-Spreitzer Tímea.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Két éve és kicsit több mint két hónapja élek az Egyesült Államokban. Atlantában, Georgiában kezdtünk, ott kapott a párom állást, a helyi egyetemen tanított. Három hónapja érkeztünk Prériországba, Kansasbe. Az ok ugyanaz, tanítás az itteni egyetemen. Én jelenleg önkéntes óvónéni vagyok az egyetemi óvodában.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Kansas City-től kb. fél óra kocsikázásra lakom, egy Lawrence nevű egyetemi városban. Igazi amerikai egyetemi város, harmincezer egyetemistával és hetvenezer helyi lakossal. Minden van, ami az amerikai álomhoz kell. Családonként egy ház, kistraktoros fűnyíróval, néhány gyerekkel, néhány terepjáróval. A városban szinte mindent megtalálsz, ha van autód, mert tömegközlekedés nincs. Kedvenc éttermed lehet például Görögországból, lehet kedvenc kávézód is, ami szigorúan nem Starbucks, az már kezd kicsit snassz lenni, válassz inkább valami helyit. Szórakozóhelyet is találsz, mert a harmincezer egyetemista szeret szórakozni. A természetbe is elviheted a családod, a közeli nemzeti parkokba. A Kansas folyó partján tudsz sétálni, futni, biciklizni, és ott van még a város főattrakciójaként a főutca, a Massachusetts Street. Ha mindez nem elég, ülj be a SUV-odba és irány Kansas City.

Jó itt élni, mert anyagi gondod nem akad, ha megdolgozol a fizetésedért. Az is jó, hogy az emberek mosolyognak rád, ha szembejönnek az utcán. Azért mélyrehatóbb következtetéseket ne vonj le egy mosolyból, ez csak egy mosoly. Nem jó, mert igaz, hogy ez egy nyugodt város, de a főutcán kívül nincs keresnivalód egyedül és gyalogosan az utcákon. Túl nagyok a távolságok, és ez különben sem Európa. És itt még jobb a helyzet, mint például délen, ott a kocsiban élik le az emberek az életüket.

Mi hiányzik Magyarországról?
Minden! Elsősorban a családom! Nem panaszkodhatom, Atlanta után ez maga Európa, de Budapesthez képest csak kisváros. Hiányoznak az utcák, ahol lábon lehet járni, hiányzik a sok ember körülöttem. Hihető, vagy sem, hiányzik a villamoson a tolongás. Hiányzott a fehér kenyér, most már magam sütök kenyeret. De a Túró Rudit nincs, ami pótolja. Hiányoznak a piacok, és az olyan helyek és programok, ahol sok jó ember van kis helyen.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Az itteni fizetés. Hiányoznának a srácok az oviból, a Mass Street, Kansas City, a chai tea, az, hogy ha csak kis lépesekkel is, de bejárhatom, láthatom Amerikát, hogy utazhatok.

Amikor még Magyarországon vízumért folyamodtunk, a konzul szeme elkerekedett, hogy valaki Budapestről Kansasbe megy. Akkor kicsit megijedtem. Szerencsére ez csak sztereotípia, ahogy az elnevezés, Prériország is az. Itt is vannak szép és érdekes helyek, csak meg kell találni őket.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Összehasonlíthatatlanul jobb. Nem kell magyaráznom, hogy otthon hogy élnénk meg két tanári fizetésből, és itt hogyan élünk meg egyből.

Az emberek mosolyognak, boldognak, kiegyensúlyozottnak tűnnek. Itt ezt nevelték beléjük. Hogy mi történik az ajtók mögött, azt érdekes lenne kideríteni. Sokszor azt hiszem, hogy tényleg boldogok. Vagy lehet, hogy ennyire jó színészek?

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Egy óra parkolás a főutcán 25 cent (43 forint). A buszjegyet nem tudom, még soha nem ültem buszon Amerikában. A mozijegyet viszont jól tudom, 9 dollár (1548 forint) általában mindenfelé. A sörről fogalmam sincs, a kávé átlagosan 2-4 dollár (344-688 forint), helyi vagy Starbucks egyre megy, egy chai tea 4 dollár (688 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
500-800 dollár (86 000-137 600 forint). Az utóbbi már szinte kifogástalan, sokféle plusszal felszerelve.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra, és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Kansas Amerikához viszonyítva mondhatjuk, hogy olcsó hely. Csak egy kisebb részét tesszük el a fizetésnek, lehetne ez több is, de mit tegyünk, ha úgy szeretünk moziba járni, hamburgert enni. Jól jönne egy új kocsi a tél beállta előtt.

Azzal foglakozol, amivel mindig is szerettél volna?
Sok minden van, ami érdekel, amivel szívesen foglalkoznék. A gyerekek mindig a "sok minden" között voltak, úgyhogy ez öröm.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Még az is rád mosolyog, aki épp meghalni készül napi rendszeres futása közben. És az apukák úgy köszönnek el a srácaiktól reggel az oviban, hogy "Szeretlek, érezd ma is jól magad!"

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Nem tartok semmitől, legyen úgy minden, ahogy lennie kell!

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A hétvégi kirándulás eldöntése, tervezése egész héten át beszédtéma. Most éppen a Juharfalevél Fesztiválra megyünk majd, két héttel ezelőtt az Alma Fesztiválon jártunk és még tervezés alatt van a Sütőtök Fesztivál helye és időpontja.

Hogy lawrencei viszonylatban mi a beszédtéma? Valószínűleg a szombati egyetemi focimeccsre készülődik, aki él és mozog.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Harveyville - Le a tanárokkal, le a könyvekkel. Művésztelep Lawrence mellett.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Minden hétvégén kék ruhába öltözve elvonulni az egyetemi focimeccsre, ott végigülni, szurkolni, csápolni három órát, hot-dogot majszolva. Még: étteremben ebédelés, plázába járás, parkban hamburger- és hússütés, dvd-kölcsönzőbe járás, régi kocsival végigvonulás a városon.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Millióféle. Különben mi lenne a rengeteg egyetemistával? Van két mozi, egyetemi színház, meg rendes is. Lehet menni focimeccsre szombat este, aztán még ott van a főutca. Sok alternatív szórakozóhely van ott, mindenféle koncertekkel, sokszor kígyózó sorok várnak bebocsátásra. Vannak még ugyanott éttermek, teázók, kávézók. Nem igaz az, hogyha szórakozni vágysz Kansas Cityig kell menned. De nincs messze, ha mindez nem elég.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Nem kívánom. Azt kívánom, hogy a leendő gyermekeim egészségesek legyenek, és boldogok, sokat játszanak a nagyszüleikkel, és Magyarországot tekintsék a hazájuknak.

<