Aláírásgyűjtést kezdtek a Benes-dekrétumok miatt

Vágólapra másolva!
A Benes-dekrétumok miatt kitelepítettek kárpótlásáért kezdett aláírásgyűjtésbe egy civil szervezet Szlovákiában. A kezdeményezők nem csak a felvidéki magyarok, de a szlovákok aláírásaira is számítanak, és az erkölcsi mellett pénzügyi kárpótlást is követelnek.
Vágólapra másolva!

A második világháború után a Benes-dekrétumok alapján vagyonukat vesztett szlovákiai magyarok és németek kárpótlásáért indított aláírásgyűjtést a Never Again - 1945-1948 nevű szervezet - közölte az akció kezdeményezője, Fehér Csaba. A szervezet szeptemberig 100 ezer aláírást akar összegyűjteni, ezután a dokumentumot eljuttatják a szlovák kormányhoz, a parlamenthez, valamint az Európai Parlamenthez.

"Ha magyar-szlovák megbékélését akarunk, ha nyugalomban és békében akarunk egymás mellett élni, rendeznünk kell az olyan történelmi eseményeket, amelyek 1945 és 1948 között történtek" - mondta el Fehér Csaba a CTK cseh hírügynökségnek.

A petíció erkölcsi és pénzügyi kárpótlást követel az 1945-48-as években a Benes-dekrétumok alapján állampolgári jokuktól és vagyonuktól megfosztottak számára. Az aláírásgyűjtők szerint a magyar kisebbséghez tartozók önkény áldozatai voltak a háborút követő kitelepítés során is.

A szlovák parlament nemrég határozatban erősítette meg a Benes-dekrétumokat, ami több vezető magyar politikus és közéleti személyiség, köztük Sólyom László köztársasági elnök éles bírálatát váltotta ki. Fehér arra nem tért ki, a szlovák kormánynak most milyen konkrét módon kellene megvalósítania a kárpótlást.

Az aláírásokat a szervezet aktivistái fogják gyűjteni, ebben segítségükre lesz a Csemadok magyar kulturális szervezet, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége és a református egyház is.

Fehér szerint a szervezet nemcsak a magyarokhoz, hanem Szlovákia minden lakosához kíván fordulni. Arra nem tért ki, hogy Szlovákia északi részére is kiterjesztik-e az aláírásgyűjtést.

Fehér Csaba, a révkomáromi székhelyű Magyar Kultúra és a Duna Mente Múzeum októberben leváltott igazgatója, a Never again - Soha többé címmel - Brüsszelben is látható - vándorkiállítása hiteles dokumentumokban mutatta be a Benes-dekrétumok és a kollektív bűnösség elve alapján jogfosztott szlovákiai magyarok kitelepítésének történetét.