Sokat szennyez a Nokia és a Nintendo

Vágólapra másolva!
A Greenpeace éves környezetvédelmi toplistáján a Nintendo áll az utolsó helyen, a Nokia pedig jelentősen rontott a helyezésén, mert nem veszi vissza elég hatékonyan a használt mobilokat.
Vágólapra másolva!

A környezetvédelmi szervezet egy ideje minden évben értékeli a technológiai vállalatokat aszerint, hogy milyen hatékonyan bánnak az e-hulladékkal, illetve mennyi káros anyagot tartalmaznak a termékeik. A Greenpeace idei listájára először kerültek fel a játékkonzol-gyártók, amelyek a leggyorsabb ütemben növekedő piaci szegmenst képviselik az elektronikai iparban.

Az imígyen új belépő Nintendo rögtön a legrosszabb, nulla pontos helyezést érte el a listán, mivel a szervezet egyetlen kritériumának sem felel meg, és nem is kommunikálja, mit tesz a környezetvédelem érdekében. Igaz, a tanulmány azt is megjegyzi, hogy a Nintendo-konzolok kevesebbet fogyasztanak, mint a Sony Playstation 3 vagy a Microsoft Xbox 360, de ezt egyelőre nem veszik figyelembe az értékelésnél.

A Nokia rontott a legtöbbet

A japán céget utolsó előttiként a Philips követi 2 ponttal, amely szintén új belépő a TV-készülékek gyártóinak a listára való felkerülésével: a Greenpeace szerint holland gyártó törődik legkevesebbet a káros anyagok mennyiségének csökkentésével, az e-hulladéktól pedig egyáltalán nem szabadítják meg a vásárlóikat. A Microsoft szintén új a listán, és csupán 2,7 pontot ért el.

Idén a Nokia rontott legtöbbet a helyezésén: a lista éléről a kilencedik helyre esett vissza, mert a környezetvédelmi szervezet szúrópróbaszerű tesztje során a cég argentin, orosz és thaiföldi munkatársai nem tudtak felvilágosítást adni arról, hol lehet leadni az elhasznált mobiltelefont. A Motorola szintén hasonló okból esett vissza, és a Greenpeace szerint lassan tisztítja meg termékeit a toxikus hozzávalóktól is (a cég még mindig nem tűzött ki konkrét határidőt ennek megvalósítására).

A Toshiba tiszta

Nem úgy, mint a Toshiba, amely kivívta a szervezet elismerését azzal, hogy mára teljesen megszabadította laptopjait a PVC-től és az erősen toxikus karbonált tűzálló szigetelőanyagoktól, amelyek mennyiségét az Apple is sikeresen csökkentette, legalábbis az új iMacekben. A Greenpeace elismerően nyilatkozik arról is, hogy az új Nokia és Sony Ericsson mobilok 2006 óta PVC-mentesek, és idén utóbbi gyártó került a környezetvédelmi lista élére - ám még így is csak 7,7 pontot tudhat magáénak a maximális 10-ből. Az élbolyban található 7 pont fölötti értékekkel a Samsung, a Sony, a Dell és a Lenovo is.

A Greenpeace teljes listája megtalálható a szervezet honlapján is.