Pénzbüntetés járna a nők alulfizetéséért

Vágólapra másolva!
Az azonos munkakörben dolgozó nők 11 százalékkal keresnek kevesebbet férfi kollégáiknál Franciaországban. Ugyan jogszabályok papíron léteznek a nemi diszkrimináció tilalmára, mégsem tartják be. A hatékonyabb fellépés érdekében a kormány a szakszervezetekkel és a munkaadókkal tárgyal. Pénzbüntetést terveznek a diszkriminálókkal szemben - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A Xavier Bertrand munkaügyi miniszter által vezetett munkacsoport feladata, hogy érvényt szerezzen a nemek közötti egyenlőségről szóló, de ez idő tájt jobbára csak papíron létező jogszabályoknak.

Fizikai dolgozók, vezetők: 30 százalékos különbség

Az "egyenlő munkáért egyenlő bért" elv betartatására három jogszabályt is elfogadott már a törvényhozás, a különbségek ennek ellenére alig csökkentek. A teljes munkaerő-állományt figyelembe véve az átlagos eltérés 25 százalék körül van, ez a kimutathatóan azonos beosztás és munkavégzés esetén 11 százalék, de a fizikai dolgozók és a vezetők körében eléri a 30-at. A most folyó egyeztetések során ki akarják munkálni a pénzbüntetések rendszerét, ezzel - az esetek súlyosságának megfelelően - szankcionálni lehetne a jogszabályokat megszegő vállalatokat.

Egységes sablonokat készítenek

A helyzet pontos megítélése érdekében országosan egységes sablonok kitöltésével kellene összehasonlítani az azonos beosztásokban és munkakörökben dolgozó nők és férfiak fizetését.