142. Vastagh Enikő - Ottawa

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Ottawából jelentkezik Vastagh Enikő.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
2006 decemberében költöztem ide a szüleimmel, apukám tartós külszolgálati kihelyezése miatt, négy évre. Jelenleg végzős vagyok a Lisgar Collegiate Instituteban, a város egyik legrégebbi gimnáziumában.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Annak ellenére, hogy Ottawa Kanada fővárosa, csak a negyedik legnagyobb város. Az Ottawa folyó szeli ketté, akárcsak Budapestet a Duna, aminek az az érdekessége, hogy a város egyik oldala Ontario tartományhoz tartozik, míg a folyó másik partján lévő városrész már Québec. Ottawa igazi multikulturális város, szinte a világ minden pontjáról érkeznek ide emberek tanulni, dolgozni, élni. A hatalmas, fényes, belvárosi épületek, az elegáns bevásárlóközpontok, éttermek és szórakozóhelyek mellett ugyanúgy megtalálhatóak a hagyományos, európai stílusú kis utcák, kávézók, házak, templomok - a város mindenki számára tartogat valamit. Kanadában nagy hagyománya van a téli sportoknak, Ottawában van a világ leghosszabb korcsolyapályája, a tíz kilométer hosszú Rideau Canal, a várostól 20 percnyire pedig sípályák vannak. Talán az egyik legnagyobb negatívuma Magyarországgal szemben, hogy télen rettenetesen hideg van, nem ritka, a mínusz 30 fok.

Mi hiányzik Magyarországról?
A családom, a barátaim. Sokszor szoktam Budapestre is gondolni, az ismerős helyekre, arcokra.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Az itt megismert barátaim, ismerőseim, az iskolám, a kultúra, tulajdonképpen az egész ország.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Nincsenek olyan nagy társadalmi különbségek, mint otthon. Viszonylag kevés az igazán szegény ember. Mivel Kanada az egyik legnépszerűbb ország a bevándorlók körében, aki ide költözik, mind komolyan veszi a munkát, dolgos ember. A minimálbér 9 kanadai dollár per óra (1548 forint), de a legtöbb helyen ennél többet fizetnek. Az emberek sokkal kiegyensúlyozottabbak, vidámabbak, mint Magyarországon, mindenki igyekszik megteremteni a munka és család közötti egészséges harmóniát, nem vesznek el a mindennapokban.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
A parkolás napszaktól függ, a legfrekventáltabb órákban, munkaidőben, 3-4 kanadai dollár (516-688 forint) a belvárosban. Este viszont 5 dollárért (860 forint) lehet akár hat órát is parkolni. Egy vonaljegy a buszra is 3 dollár (516 forint), a legtöbb tömegközlekedést igénybevevő embernek havi bérlete van. A mozijegyek 10 dollárnál (1720 forint) kezdődnek, de vannak olcsóbb mozik is, ahol a fő mozikból már lefutott, régebbi filmeket adnak. Kanadában nagyon népszerű a híg, tejeskávé, eszpresszót kevés helyen árulnak. Egy közepes Starbucks kb. 4 dollár (688 forint), de Tim Hortonsnál csak 1,25 dollár (215 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Természetesen ez a környéktől függően változik. A legfelkapottabb részeken 800 dollár (137 000 forint) körül van. Kanadában nem nagyon divat lakásban lakni, aki csak teheti, a csendes külvárosokban vesz kertes házat.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra, és mennyit tudsz félretenni?
Egyelőre a szüleimmel élek, nincs állandó jövedelmem. Jövőre, ha elkezdődik az egyetem, mindenkepp szeretnek majd dolgozni.

Azzal foglakozol, amivel mindig is szerettél volna?
Szeretek itt élni, mindig is vonzottak a különböző országok, kultúrák. Kanadában az a jó, hogy a fiatalokban ugyan megvan a tipikus amerikai lazaság, de nem a negatív értelemben. Szeretek az az itteniekkel időt tölteni, rajongok az angol és a francia nyelvért, izgalmas figyelni magadon, ahogy te is része leszel egy kultúrának.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Az emberek nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak, sokkal kevesebb a politikai és társadalmi feszültség.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Tartani nem nagyon tartok semmitől. Abban nagyon reménykedem, és megteszek mindent érte, hogy felvegyenek az egyetemre, ami itt már márciusban ki fog derülni. Az Ottawa Universityre szeretnék járni, nemzetközi kapcsolatok és modern nyelvek szakra. Másod vagy harmadévben mindenképp pályázni fogok ösztöndíjra, amivel ha sikerül, akár a kedvenc városomban, New Yorkban is tanulhatok.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A közéletben a legfőbb beszédtéma a lengyel férfi halála, akit a rendőrök elektromos sokkolóval akartak megfékezni a repülőtéren, ám a férfi hirtelen rosszul lett a hatástól, és belehalt.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A The Ottawa Citizen, a legnépszerűbb napilap címlapján: Schreiber stays - for now. Schreiber egy német üzletember, akit hamarosan ki kellene adni Németországnak. De, hogy időt nyerjen, azt állítja, hogy megvesztegetett egy korábbi miniszterelnököt, erről folyik parlamenti vizsgálat.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Leginkább az időjárástól függ. Télen síelés, korcsolya, hatalmas kultusza van a hokinak, a Stanley Cup, az amerikai és kanadai egyesített hoki bajnokság innen, Ottawából indult. Jó időben, remek lehetőségek vannak túrázásra, fürdésre, vitorlázásra, biciklizésre. Itt mindenki bukósisakban biciklizik, illetve görkorcsolyázik, betartja a szabályokat.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Ontarióban 19 év a korhatár a szórakozóhelyeken, amit nagyon komolyan ellenőriznek. A legtöbb fiatal, átjár a város québeci oldalára bulizni, ahol csak 18 év a korhatár. Többek közt ezért is népszerűbbek a házibulik, baráti összejövetelek. Rengeteg jó hangulatú bár, étterem van a városban, sok helyen van élőzene vagy akár meccsnézés.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Három év múlva biztosan haza fogok költözni, majd kiderül, mit hoz az élet.

<