A Morgan Stanley a hitelválság újabb áldozata

Vágólapra másolva!
A várakozásoknál nagyobb veszteséget jelentett a Morgan Stanley befektetési bank az Egyesült Államokból, és ezért egy 5 milliárd dolláros részesedést adott el egy független kínai vagyonalapnak. A hitelválság már 70 milliárd dollár veszteséget okozott világszerte.
Vágólapra másolva!

A cég közleménye szerint a november 30-áig terjedő időszakban 9,4 milliárd dolláros veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. Az előző hónapban a bank még "csupán" 3,7 milliárd dolláros teherre számított. A Morgan az augusztusig tartó negyedben már 1,2 milliárdos veszteséget jelentett.

"Mély csalódást" okozott a veszteség a Morgan vezérigazgatójának, John Macknek is, aki ezért az idei évre nem vesz fel jutalmat sem - írja a BBC. A bank szerint a China Investment Corp.-tól érkező tőkeinjekció - amely a bank 9,9 százalékának felel meg - segíthet újratölteni a bank törzsvagyonát.

A szektort sújtó veszteségek nyomán a Merrill Lynch főnökének, Stan O'Nealnek és a Citigroup vezérigazgatójának, Charles Prince-nek is távoznia kellett pozíciójából. Az elmúlt időkben globális bankok sora jelezte, hogy nagy veszteségek érték az USA jelzálogpiaci porblémáiból eredő hitelválság miatt. Ez idáig mintegy 70 milliárd dollár veszteséget okozott a hitalválság, de a végső összeg ennél jóval nagyobb is lehet.