Vágólapra másolva!
Az év utolsó napjaiban sem teszi le a pingpongütőt Póta Georgina. A Statisztika 22 éves versenyzője - aki oszlopos tagja volt az idei belgrádi Eb-n győztes csapatunknak - pénteken délben repült el Pekingbe, hogy a karácsonyi ünnepek alatt három mérkőzésen is erősítse a kínai válogatott ellen kiálló Világválogatottat. S még ezzel a túrával sem ér véget számára az esztendő, mert december 28-30-án Chicagóban lép asztalhoz.

- Elismerésekben bővelkedő napokat tudhat maga mögött, hiszen hétfőn megkapta a Magyar Olimpiai Bizottság ösztöndíját, szerdán pedig az Év sportolója díjátadó gálán köszöntötték. Számított arra, hogy csapatban a férfikardozók mögött a második helyre futnak be? - kérdeztük Póta Georginát még a pénteki elutazása előtt.
- Erre nem igazán számítottam, mert az asztalitenisz Eb-t még az év elején rendezték, és voltak kétségeim, hogy vajon decemberben emlékeznek-e még az újságírók a győzelmünkre. Abban azért reménykedtem, hogy az első háromba beszavaznak bennünket, ám itt csak a harmadik helyre gondoltam. Az számomra sem volt kétséges, hogy a kardozók nyernek, de a Kozmann, Kolonics kenus duót is magunk elé vártam.

- Hétfőn a MOB ünnepségén nem láttuk. Miért hiányzott?
- Szerettem volna elmenni arra a rendezvényre is, de az IBS-en írásbeli vizsgám volt szociológiából, és azt nem hagyhattam ki.

- Mint ahogy a Világválogatottban való szereplést sem lehet kihagyni, még akkor se, ha éppen karácsonyra esik...
- Így van, hatalmas megtiszteltetés, hogy gondoltak rám. Rajtam kívül a koreai Park Mi Jung, az osztrák-kínai Liu Jia, a román Dodean és a japán Fukuhara kapott meghívót, de a japán lány végül lemondta a részvételt, és még nem tudom, ki lesz nálunk az ötödik. Azt biztos, hogy három meccset játszunk a világbajnok kínai csapattal: 23-án, 24-én és 25-én. De például arról fogalmam sincs, hogy mely városokban. Én mindenesetre Pekingbe érkezem meg, és bízom benne, hogy várnak majd a repülőtéren. Teljesen egyedül utazom, és nem lenne jó egyedül bóklászni.

- Mikor jön haza?
- December 26-án, de 27-én újra elutazom, mégpedig a világ másik felére, Chicagóba, a Killerspin Openre. A Killerspin egy pingpongos sportszergyártó cég, amely támogat, és cserébe részt kell vennem a hagyományos év végi rendezvényén.

- Akkor a szilvesztert Chicagóban tölti?
- Nem, arra már visszaérek. Ha minden jó megy, 31-én délelőtt már itthon leszek.

- S mi lesz a karácsonnyal?
- Anyuval abban maradtunk, hogy ezt is szilveszterkor tartjuk meg.

- Jövőre áprilisban nagyon fontos megmérettetése lesz, a nantes-i európai olimpiai kvalifikációs tornán száll harcba a kvótáért, hogy a nyáron újra utazhasson Pekingbe. Ehhez a legjobb tizenegy között kellene végeznie. Hogy látja az esélyeit?
- Az első nyolc között leszek kiemelve, vagyis a papírforma alapján sikerrel kell járnom. Persze nagyon nehéz verseny lesz, hatalmas téttel, és nem lehet tudni, hogy ezt ki miként viseli. Statisztikás csapattáram, Fazekas Marcsi, aki négy éve egy ilyen tornáról jutott ki Athénba, mesélte, hogy azon a versenyen sok versenyzőnek remegett a keze, akadt olyan is, aki még az ütőt is elejtette... Remélem, én nem járok így! Egyébként Nantes-ban Lovas Petra is indul, és bármelyikünk szerez kvótát, az azt jelentené, hogy a már pekingi indulónak tekinthető Tóth Krisztivel együtt mindketten részt vehetnék az olimpián, mert csapatként is kvalifikálnánk magunkat. S most ez lenne a legfontosabb.