Vágólapra másolva!
A világranglistás helyezése alapján kiemelt Szász Emese és Nagy Tímea mellé további tíz indulónk közül a pénteki selejtezőből Mincza Ildikó, Hormay Adrien, Kiskapusi Dóra és Antal Edina verekedte fel magát a női párbajtőr Westend Grand Prix 64-es főtáblájára, a Sportmax Sport- és Szabadidőközpontban.

Az olimpiai kvalifikációs sorozatba tartozó viadalra hatalmas mezőny, harminchat ország százötven vívója nevezett, köztük a világranglista első harmincöt helyezettje. A rangsorból az első tizenhat - így Szász Emese (3.) és Nagy Tímea (14.) is - kiemeltként mentesült a pénteki selejtezők alól, a többiek pedig húsz csoportban kezdték meg a csatározásokat.

Sajnos a tíz magyar vívónő közül Bohus Sára és Szeile Rita már ebben a szakaszban "elszállt". Ugyanakkor Mincza Ildikó hat asszójából ötöt megnyerve bekerült a selejtező legjobb tizenhat versenyzője közé, így neki tovább nem kellett vívnia, Szász és Nagy mellé ő is felkerült a 64-es főtáblára. Kilenc csoport befejezése után a negyedik helyen állt, így ezt már akkor sejteni lehetett, az idő múlásával egyre biztosabb lett, ám az MTK vívónője csak eljátszott a gondolattal, hogy hazamegy pihenni a szombati versenyre.

"Nem mondhatom, hogy rosszul vívtam, hiszen ötször nyertem, és szinte biztos, hogy már továbbjutottam. Ám azt sem merem állítani, hogy jó formában vagyok, mert hogy venné ki magát ez a nyilatkozat, ha a főtáblán rögtön az első körben kiesnék? A döntő a szombat lesz, a mai nap csak arról szólt, hogy a selejtezőt túl kell élni" - elemzett Mincza Ildikó a Sportmax Sport- és Szabadidőközpont büféjében egy répatorta elfogyasztása közben.

Klubtársa, Hormay Adrien csak egy kávét engedélyezett magának, hiszen neki még biztosan vívnia kellett; a csoportjában négy győzelme és két veresége volt: "Bosszant, hogy az utolsó asszómban egyetlen tussal kikaptam a japán Nakanótól, és így ő lett az első a csoportban. Ha én nyerek, lehet, hogy ma már nekem sem kellene vívnom" - bökte ki.

Nos, Hormaynak a főtáblára kerülésért még egy asszót kellett vívnia, és ezt 15-5-re simán megnyerte a svájci Marty ellen. A 64 közé bekerült Kiskapusi Dóra és Antal Edina is előbbi a cseh Doubovát 15-5-re, utóbbi az észt Kuuskot 15-8-ra verte.

Az egyenes kieséses szakaszban Tóth Hajnalka és Izsó Katalin ugyancsak egy győzelemre volt a főtáblától, de az olasz Cascioli (13-15) és a lett Vacenovska (9-10) az útjukat állta. Tóth Annamáriának és Takács Emesének kettőt kellett volna nyernie a továbbjutáshoz, ám Tóth már az első akadályon elbukott, 9-6-ra alulmaradt a görög Magkanoudakival szemben. Takács nagy bravúrral 15-11-re legyőzte a sydneyi olimpiai ezüstérmes svájci Hablützel-Bürkit, utána azonban 15-6-ra kikapott az olasz Boscarellitől.

Forrás: [origo]

A selejtezőben Mincza Ildikó volt a legjobb magyar

Szombaton a 64-es főtáblán Szász Emese a lengyel Tereba, Nagy Tímea az olasz Moellhausen, Mincza Ildikó az ausztrál Parkinson, Hormay Adrien a svájci Lamon, Kiskapusi Dóra a szlovén Dolar, Antal Edina a német Sozanka ellen kezd.

Ami már biztos: Izsó Katalin a 68., Tóth Hajnalka a 80., Takács Emese a 91., Tóth Annamária a 120., Bohus Sára a 136., Szeile Rita a 146. helyen zárta a Westend Grand Prix-t.