Az Emírségek csökkentené a gázkibocsátást

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Arab Emírségekben igyekeznek visszaszorítani a relatíve még az amerikainál is jobban elszabadult üvegházgáz-kibocsátást. Abu Dzabiban hidrogénerőművet és zöld várost terveznek.
Vágólapra másolva!

Abu Dzabi olajemirátus 15 milliárd dollárt fektet a környezetbarát, fenntartható energiatermelés fejlesztésébe - jelentette be hétfőn a koronaherceg, egy ezzel kapcsolatos csúcsértekezleten. A fejlesztés időtávját nem határozta meg.

Az Egyesült Arab Emírségekben - amelyhez Abu Dzabi is tartozik - egy lakosra jelentősen magasabb az üvegházhatást okozó gázkibocsátás, mint akár az Egyesült Államokban. Az Emírségek - 2004-es adat alapján - 34,1 tonnás gázkibocsátással a harmadik helyezett, Katar és Kuvait után. Az Egyesült Államokban egy főre 20,6 tonna jut.

Abu Dzabi, amely tagja a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC), a terv keretében a világ legnagyobb hidrogénerőművének építését tervezi, 500 megawattos kapacitással. Ugyanakkor még az idei első negyedben több milliárd dolláros költséggel szeretnének létrehozni egy 15 ezer lakosú "zöld várost" a sivatagban, amelynek nem lesz üvegházhatást okozó gázkibocsátása.

Emellett olyan átalakító rendszert is terveznek az egész emirátus területén, amely az üvegházhatást okozó gázokat felfogja, tárolja, és az olajmezőkön az olaj kipumpálására használja.