Eséssel kezdtek az európai tőzsdék

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 522,23 pontos csökkenéssel, 23.372,75 ponton nyitott hétfőn. Az előző napi záróértékhez képest ez 2,19 százalékos gyengülés.
Vágólapra másolva!

A nap elején esést, napközben hektikus kereskedést valószínűsítenek hétfőn a Budapesti Értéktőzsdén az MTI által megkérdezett elemzők. Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline Értékpapír elemzője szerint az ázsiai tőzsdék esése miatt várható, hogy a BUX index a negatív tartományban nyit, ám nincs kizárva, hogy a napot emelkedéssel zárja.

Tapaszti Attila, a Takarékbank elemzője is arra számít, hogy a budapesti részvénypiac indexe a negatív tartományban mozog hétfőn, követve a nemzetközi tőzsdék mozgását. Az elemzők szerint az elmúlt héten tapasztalt ingadozásokra lehet számítani, de kisebb mértékű mozgások lehetnek. A héten számos makrogazdasági adatot közölnek az Egyesült Államokban, szerdán a Fed kamatdöntő ülést tart, ezek mind jelentősen befolyásolják majd a kereskedés irányát.

Hétfőn csökkenéssel indítottak a nyugat-európai részvénypiacok a lehetséges amerikai gazdasági recesszióval kapcsolatban felerősödött aggodalmakra, miközben gyengültek a banki részvények, mert félő, hogy az ágazati cégek további veszteségek leírására kényszerülhetnek.

A kereskedés kezdete után mintegy 30 perccel a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 81,10 pontos gyengüléssel 5787,90 ponton volt. A frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 112,55 pontos csökkenéssel 6704,19 ponton állt.

Ugyanekkor az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta hordónként ára 90 cent csökkenéssel 90,00 dolláron volt a legközelebbi, március határidőre. Az euró 1,4682 dollárra erősödött a vasárnap késő esti 1,4681 dollárról.