A legjobb webes tárhelyek

Vágólapra másolva!
Vannak megismételhetetlen fotók, melyeknek a sorsát nem szabad a véletlenre bízni: az otthoni biztonsági másolaton kívül a legegyszerűbb megoldás, ha ezeket online tárhelyre töltjük fel, így akár a barátok is megnézhetik azokat. A legjobb külföldi és hazai szolgáltatókat teszteltünk.
Vágólapra másolva!

Flickr

Ha webes fotótárolásról, illetve megosztásról van szó, jelenleg a Flickr nevű weboldal a legnépszerűbb. A 2005-ben, a Yahoo által felvásárolt szolgáltatás ismertségét jelzi, hogy percenként több ezer új fényképet töltenek fel rá a felhasználók. Az egyik első webkettes oldalként induló Flickr mára több százmillió fotót tartalmaz, és az egyszerű képmegosztáson kívül közösségi platformmá is vált, ahol a tagok főként személyes fényképeiket osztják meg. A lelkes felhasználók és a kereskedelmi cégek sorra hoznak ki hozzá érdekes kiegészítőket, melyekből már mi is csemegéztünk.

Forrás: [origo]

A Flickr teljesen ingyenes szolgáltatásként is használható, ilyenkor viszont legfeljebb 100 megabájtnyi fotót lehet havonta feltölteni, ezeket mindössze három alkönyvtárba engedi rendezni. Elméletileg tehát nincs korlát a fokozatosan bővülő fotóarchívumnak, azonban a feltöltött képek közül csupán az utolsó kétszázat lehet böngészni, a régebbieket kizárólag, ha elmentettük azokat URL címét. Sőt, archívumnak sem kimondottan nevezhető ilyen formában a Yahoo szolgáltatása, hiszen az eredeti képeket tárolja ugyan, azokat letölteni nem lehet.

A profi fotósoknak találták ki a Pro Account tagságot, ami évente 25 dollárba, vagyis 4500 forintba kerül. Ezért cserébe korlátlan mennyiségben tölthetők fel havonta a fotók, megszűnnek a reklámok az oldalon, sőt az eredeti méretű képek szintén letölthetők, még az ingyenes regisztráció után elmentettek is.

Picasa Web Albums

A Yahoo egyik legnagyobb riválisa a Google, így nem meglepő, hogy a kaliforniai keresőóriás is rendelkezik hasonló szolgáltatással. Mindkét vállalat a saját felhasználóinak kedvez azzal, hogy már meglevő regisztráció esetén nem kell külön jelentkezni az adott fotós oldalra, vagyis akinek van Yahoo mailcíme, az rögtön töltheti fel a Flickr-re a képeket, és ez ugyanígy igaz a Gmail - Picasa Web Albums párosra.

Forrás: [origo]

A Google természetesen ingyen kínálja a fotómegosztást, a Flickr-el ellentétben viszont nem a havi limitet korlátozzák, hanem az összesen feltölthető mennyiséget. Alapesetben egy gigabájtot lehet ingyenesen tárolni az oldalon, ezt évi 20 dollárért, vagyis 3600 forintért cserébe 10 gigásra bővíthető, de még évi ötszáz dollárért, azaz 90 ezer forintért sem lesz korlátlan a tárhely, csupán 400 gigabájtos. Ilyen szempontból a Flickr mindenképpen előnyösebb választás, bár a Google tárhely pozitívuma, hogy az ingyenes változatban is engedi letölteni az eredeti képeket.

A Picasa Web Albums ugyan nem tartalmaz annyi kiegészítőt, mint a Flickr, de szervesen beleépül a Google többi szolgáltatása, többek között a Google Maps, a Google Video, a Gmail és maga a kereső. Ez utóbbi lényege, hogy a Google keresési találatai között listázza a saját tárhelyünkre töltött képeket is, ha ezt engedélyezzük, így jó eséllyel többen nézik majd meg a fotókat.

Esnips, a mindenes

Képzeljük el mi történne, ha összegyúrnánk a Flickr-t a Youtube-al, a MySpace-el és a Digg-el és belekevernénk egy csipetnyi eBayt. Körülbelül ezeket a szolgáltatásokat kínálja egyben az eSnips. Egyelőre nem áll mögötte olyan neves cég, mint a Yahoo vagy a Google, mégis egyre népszerűbb az izraeli webkettes oldal.

Forrás: [origo]

A jelenleg 18 főt foglalkoztató cég egy olyan online közösségi oldalként működik, ahol a fotók mellett a mozgóképeket, és grafikákat ugyanúgy meg lehet osztani másokkal, mint a zenéket vagy a verseket. Gyakorlatilag bármi tárolható az ingyenes, öt gigabájtos tárhelyen, és pontosan beállítható, ki láthatja a feltöltött fájlokat. Ez utóbbi háromféleképpen szabályozható: lehetnek teljesen nyilvánosak, kizárólag meghívóval megtekinthetők, vagy másoktól elzártak a képek, videók, és egyéb tartalmak.

Az újszerű tárhely érdekessége a szabadon megosztható tartalmakon kívül az, hogy az alkotásokat árulni lehet, de követni tudja az alkotó azt is, hányszor nézték meg képeit. Fotós szempontból pedig hasznos, hogy az eredeti képek letölthetők az oldalról, így biztonsági mentésként sem utolsó ez a webkettes szolgáltatás.

Ugyan nem a fotók tárolásához és megosztásához kapcsolódik, érdemes kipróbálni az eSnips legújabb fejlesztését, a Social DNA-t, ahol a lehető legkülönbözőbb témakörökben lehet összemérni személyiségünket a világ többi emberével, megtudva mennyiben hasonlítanak szociális génjeink az átlagoshoz.

Fotótár

Az eddig bemutatott weboldalak rengeteg szolgáltatást nyújtanak, viszont nem mindenki tud olyan szinten angolul, hogy könnyen elboldoguljon az opciók között. Ezt a célcsoportot célozza meg a magyar nyelvű Fotótár, a Freemailhez kapcsolt egy gigabájtos fotómegosztó tárhely.

Forrás: [origo]

A Fotótárra felküldött fényképeknél egyenként állítható be, hogy publikusak legyenek-e, és az eSnipshez hasonlóan követhetők a nézettségi adatok. Bár a feltöltés ennél a tárhelynél az egyik legkörülményesebb, a gyors letöltést segítheti, hogy az albumok egyetlen zip fájlba tömörítve elmenthetők, így nem kell vacakolni egy több száz képes album minden egyes fotójával.

Az archiváláson és megosztáson kívül már itthon is elérhetők olyan extra opciók, mint a Flickr esetében, vagyis az eltárolt képekből papírképeken kívül bögrét, pólót, naptárat, puzzlet és egy rakat egyéb dolgot lehet rendelni.

IndaFotó

Leginkább a Flickr képmegosztóra hajaz az IndaFotó nevű hazai közösségi oldal, ahol nem csupán keresni lehet a feltöltött fényképek között, de a legnépszerűbb címkék,szerint böngészni is. Havonta legfeljebb 250 megabájt fotót tölthetnek fel a regisztrált felhasználók, melyeket nem eredeti méretben, hanem 1600 pixeles felbontásban tárol a rendszer.

Forrás: [origo]

IKep.hu

Szintén a legnépszerűbb amerikai képmegosztó designjára emlékeztet, bár a tesztelt oldalak között a leggyengébb kivitelű a hazai iKep.hu fotós tárhely. Jelenleg mindössze 0,5 gigabájt a kapacitás, a terveik szerint ezt a jövőben felárért bővíteni lehet majd, sőt mobiltelefonról közvetlenül is feltölthetők lesznek a fényképek.

Forrás: [origo]

Egyelőre nem nagyíthatók az albumokban tárolt fotók, és az eredeti méretben sem lehet azokat letölteni. Sajnos az sem derül ki a tájékoztató anyagokból, hogy egyáltalán tárolják-e a feltöltött eredetiket, nekik tehát még van hová fejlődni az oldalnak, amely magát Magyarország első közösségi digitális fotómegosztó közösségének nevezi.