Új bérezési rendszer lesz a közszféra vezetőinél

Vágólapra másolva!
Júliustól változik a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény, a módosítások elsősorban a vezetői fizetéseket érintik. Nem a szolgálati idő, hanem az alkalmazotti létszám és a vezetés összetettsége határozza meg a béreket. A koncepció egyik hátulütője lehet, hogy a főnököknek nem lesz érdeke minél kisebb létszámmal megoldani a feladatot - derül ki a Világgazdaság cikkéből.
Vágólapra másolva!

Eddig a vezetők bérezését a végzettség és a szolgálati idő határozta meg. Júliustól viszont illetményüket az befolyásolná, hogy a hierarchia melyik szintjén vannak, milyen létszámú intézményt vagy szervezeti egységet vezetnek, illetve, hogy az átlagosnál bonyolultabb vagy épp egyszerűbb irányítói munkát látnak-e el. A módosítások életbe lépését követően havi bruttó 550 ezer forintot kap majd az a vezető, aki több mint ezer alkalmazottat irányít valamely országos vagy regionális ellátási körzettel rendelkező egészségügyi intézmény vagy egyetem élén - írja a lap.

Ennél kevesebbet kapnak létszámarányosan az átlagos közszolgálati tevékenységnek minősülő intézmények, vagyis a megyei egészségügyi intézmények, a szakmúzeumok, a tudományos és szakkönyvtárak, a szakiskolák, a kollégiumok vezetői.

Egyszerűbb irányítás, kevesebb pénz

Még alacsonyabb havi fix jár az átlagosnál kevésbé összetett irányítást követelő intézmények vezetőinek, idetartoznak majd az önkormányzati szolgáltató intézmények. A prémiumok a havi fix felett járnak majd. A kinevezett közalkalmazottként dolgozó első számú főnökök éves prémiuma a naptári évre számolt illetmény 30 százaléka lehet. További változás, hogy a főnökök ezentúl menedzserszerződéssel is elláthatják feladataikat. A koncepció egyik hátulütője lehet, hogy a vezető nem lesz érdekelt abban, hogy minél alacsonyabb létszámmal oldja meg a napi feladatokat.