Lemond a Clintont becsmérlő Obama-tanácsadó

Vágólapra másolva!
Lemondott pénteken Barack Obama amerikai demokrata párti elnökjelölt-aspiráns egy tanácsadója, amiért szörnyetegnek nevezte az afro-amerikai szenátor riválisát, Hillary Clintont.
Vágólapra másolva!

Samantha Power harvardi professzor 14 hónapig segítette az illinois-i szenátort külpolitikai tanácsadóként, munkájáért nem fogadott el fizetést.

"Mély megbánásának" adott hangot lemondó nyilatkozatában, kifejezve, hogy "megbocsáthatatlan megjegyzést" tett a volt first ladyre, akit egyébként, mint azt korábban többször kinyilvánította, nagyra értékel.

A tanácsadó egy skót lapban hétfőn megjelent interjúban fogalmazott nyersen Clintonról. "Egy szörnyeteg (...) bármilyen szintre képes lealacsonyodni" - idézte őt a The Scotsman című lap. Az interjút átvette egy amerikai portál, miután Obama elhatárolódott tanácsadója véleményétől.

Clinton stábja azonnal Power lemondását követelte. "Obama szenátor változásra szólít fel, újfajta politizálásra (...) ez a lehető legrosszabb politizálás" - mondta a Clintont támogató Gregory Meeks New York-i képviselő. Howard Wolfson, a volt first lady szóvivője elmondta: a Clinton-stábból is eltávolították azokat, akik közreműködtek annak híresztelésében, hogy Obama gyerekkorában kábítószerezett, illetve hogy muszlim vallású.