Majtényit jelölte Sólyom az ORTT élére

Vágólapra másolva!
A kormányfő és a köztársasági elnök Majtényi Lászlót jelölte az Országos Rádió és Televízió Testület elnökének. Az ORTT-elnököt az Országgyűlés választja egyszerű többséggel.
Vágólapra másolva!

Majtényi László volt adatvédelmi biztost jelölte közösen Sólyom László köztársasági elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnökének - tájékoztatta a Köztársasági Elnöki
Hivatal szerdán az MTI-t.

Majtényi László 1950. november 30-án született Budapesten. Jogász, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke, a Pécsi Tudományegyetem docense. Három gyermeke és négy unokája van, felesége legfelsőbb bírósági bíró. 1995 és 2001 között adatvédelmi biztos volt.

A rádiózásról és televíziózásról szóló törvény rendelkezései értelmében, míg a médiahatóság egy-egy tagját a parlamenti frakciók jelölik, addig az ORTT elnökét az államfő és a miniszterelnök közösen nevezi meg. Az ORTT elnökét és tagjait az Országgyűlés választja meg, egyszerű többséggel. Mindannyiuk hivatali ideje négy év, amely alatt nem visszahívhatóak.

A testületet most Kovács György vezeti, aki megbízatásának kezdete előtt az ORTT főigazgatója volt. A tagok: Ladvánszky György (MSZP), Meszleny László (KDNP), Szalai Annamária (Fidesz), Tímár János (SZDSZ) és Wéber János (MDF). A jelenlegi elnök mandátuma 2008. március 29-én jár le.