Az Offspring a VOLT Fesztiválon játszik

Vágólapra másolva!
Rockzenei ínyenségekben bővelkedő nyárnak nézünk elébe, a legújabb hír szerint ugyanis a kaliforniai punk üdvöskéje, az Offspring is tiszteletét teszi magyar földön idén. Dexter Holland zenekara július 5-én a soproni VOLT Fesztivál közönsége előtt csap a húrok közé.
Vágólapra másolva!

Az Offspring arról a kaliforniai hardcore színtérről indult, ahol a Social Distortion, a Bad Religion vagy a Pennywise is kezdte. Nemzetközi ismertség tekintetében tagadhatatlanul ők állnak ma a legjobban, 32 millió eladott albummal hátuk mögött azonban mégis sikerült megőrizni szarkasztikus, öniróniával átitatott látásmódjukat. Talán ennek az attitűdnek köszönhető, hogy az 1984-ben (!) alakult formáció javarészt változatlan legénységgel zenél, illetve a kemény magot alkotó Bryan Keith "Dexter" Holland (ének, gitár), Kevin "Noodles" Wasserman (gitár, vokál) és Greg K (basszusgitár) ma is jó barátok.

Csaknem tíz éves ügyködés után, 1994-es Smash című albumukkal robbantak be a köztudatba, így a '90-es évek grunge-hulláma és Nirvana-őrülete után a kalipunk is betört a mainstreambe. Innentől fogva nem volt megállás, jött a dallamos deszkáspunk: a NOFX, a Bad Religion, a Pennywise, a Green Day és még sokan mások. Offspring-ék az elmúlt években olyan slágereket produkáltak, mint aPretty Fly (for a White Guy), a Self-Esteem, a The Kids Aren't Alright, a One Fine Day, a Get It Right, a Something To Believe In vagy a She's Got Issues.

Persze maga a "kalipunk" vagy "deszkáspunk" megnevezés is sántít, hiszen Dexterék metálriffekkel feltunningolt, helyenként háromakkordos punk elemekkel játszó muzsikája az idők során rengeteget merített a popból, a latin zenékből vagy éppen a hiphopból (gondoljunk csak a nagy vokálokra, a fülbemászó refrénekre).

Az Offspring egyike volt azoknak az úttörő csapatoknak 2000-ben, akik új lemezük kislemezdalát (Original Prankster) ingyenesen letölthetővé tették weboldalukon, és a letöltők között 1 millió dollárt kívántak kisorsolni. Hét sorlemez után idén júniusban végre új albumot ígér az Offspring sok millió rajongó örömére, hiszen 2003-ban kaptuk meg az utolsó adagot, a Splintert. Sopronban minden bizonnyal már az új korong dalaiból is kaphat ízelítőt a nagyérdemű.

Forrás: Getty Images
Offspring: Az önirónia kötelező