Új erőre kaphat a giccsadó

Vágólapra másolva!
Évi 2-2,5 milliárd forint pluszbevételt remél a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) elnöke a parlament előtt lévő törvénymódosításból, amely bizonyos termékekre kivetné a "giccsadót", míg más termékeknél és szolgáltatásoknál csökkenti vagy megszünteti azt - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Ha a törvényt elfogadja a parlament, úgy az NKA éves költségvetése a jelenlegi 8-8,5 milliárd forintról tízmilliárdra emelkedne - mondta Harsányi László NKA-elnök. A lépés sajátos kormányzati filozófiát takar, hiszen tavaly ősszel a kis adók tervezett összevonásakor felmerült a kulturális járulék megszüntetése, igaz, elsőként lobbizták ki a sorból.

A parlament előtt lévő kormányzati javaslat kiterjesztené az internetszolgáltatókra, a mobiltelefon-tartalmak díjaira és az importbútorokra is a kulturális járulékot - mindhárom esetében 0,8 százalékos kulccsal. A bútorokra például az indoklás szerint azért vetnék ki a járulékot, mivel ott az "átlagosnál jelentősebb nagyságrendű formatervezés, design testesül meg".

Több terméknél és szolgáltatásnál viszont megszűnik a kulturális járulék, más kérdés, hogy a csökkenés megjelenik-e a fogyasztói árakban. Eszerint a jövőben nem terheli az egyszázalékos elvonás a szótárakat, az üres mágneses, félvezető adathordozókat, az üres optikai lemezeket, valamint a dvd-kölcsönzést; a gyermekkönyveknél pedig fél százalékra mérséklődik. Harsányi szerint a többletbevételt részben a közkönyvtárak beszerzéseinek támogatására, valamint a könyvtári állományok digitalizálására, illetve kulturális fesztiválok minősítésére és támogatására költenék - olvasható a Napi Gazdaságban.