Jakab olimpiai kvótája 95 százalék

Vágólapra másolva!
Jakab János szombaton két győzelemmel a legjobb tizenhat közé került az asztaliteniszezők budapesti olimpiai világselejtezőjén, és nem hivatalosan már megszerezte a kvótát. A BVSC versenyzője azonban óvatosan úgy fogalmaz: kilencvenöt százalék, hogy kijutott Pekingbe.
Vágólapra másolva!

Szombaton délelőtt a férfiak versenyében a speciális lebonyolítás miatt a legjobb negyven között játszottak, és Pázsy Ferenc (a világranglistán 115.) kellemetlen meglepetésre 4:1-re kikapott az egyiptomi Ali Szalehtől (148.). Jakab János (118.) és Zwickl Dániel (134.) ugyanakkor magasabban rangsorolt ellenfelet vert heroikus küzdelemben egyaránt 4:3-ra; Jakab a norvég Erlandsent (113.), Zwickl pedig a román Ciotit (110.).

Délután Jakab a thaiföldi Sanguansin (299.), Zwickl pedig az olasz Bobocica (138.) ellen készülődött, s a feladatuk csak látszólag tűntek egyszerűbbnek. A thaiföldi ugyanis délelőtt a román Filimont (64.), az olasz pedig a lengyel Gorakot (94.) ejtette ki. "Egyikük sem könnyű ellenfél, de ahhoz képest, hogy már az olimpiai kvóta megszerzése a tét, a fiúk nem jártak rosszul, és mindkettőjüktől győzelmet várok" - jegyezte meg a lelátón a hatszoros Európa-bajnok Tóth Krisztina, aki eddig egyedüli magyar versenyzőként kvalifikálta magát a pekingi olimpiára.

A lelátókat majdnem teljesen megtöltő, mintegy ezerkétszáz fős közönség remek hangulatot varázsolt a Körcsarnokba, ahol Jakab János négy éve ifjúsági Európa-bajnok lett. S most is szenzációsan játszott, 4-1-re verte a kissé köpcös thaiföldi ellenfelét, az utolsó pont után pedig örömében hatalmasat ugrott a levegőbe.

"Azt nem merem kijelenteni, hogy megvan a kvótám, még bármi történhet, így csak azt mondom, kilencvenöt százalék, hogy akkor is kint vagyok Pekingben, ha már nem nyerek több meccset. De természetesen még szeretnék győzni! A meccs előtt és főleg persze közben igyekeztem teljesen elfelejteni, hogy mekkora is a tét. Amikor 3:1-re vezettem, és az ötödik szettben öt pont felett jártunk, talán 7-3 volt az állás, akkor azért átfutott a fejemben. Rögtön el is vesztettem a következő pontokat, de Harczi Zsolt szövetségi kapitány kiszúrta, hogy mi a helyzet, időt kért, és utána már nem volt gond" - fogalmazott Jakab János.

Zwickl Dániel eközben sajnos vigaszra szorult, mert 4:2-re kikapott az olasz Bobocicától, akinek - milyen a sors - az itáliaiak szakvezetőjeként a kilencszeres Európa-bajnok Bátorfi Csilla adta a tanácsokat. Zwickl 2:1-re, a negyedik szettben pedig 10-8-ra vezetett, és a két játszmalabdája után még további három is volt, ám fordult a kocka...

A folytatásban a 17-32. helyekért még Zwickl és Pázsy is játszik, s utóbbi az ukrán Katkovot már le is győzte 4-0-ra. Az, hogy a 17. hely még olimpiai kvótát érhet-e, csak vasárnap derül ki.

A nők között Póta Georgina és Lovas Petra a szombat esti programban kiemeltként a legjobb 16 között lép asztalhoz.