Vágólapra másolva!
A szófiai M-Tel Masters szuperverseny ötödik fordulójában is győzött a fantasztikus formában játszó Vaszilij Ivancsuk. A másfél pontos előnnyel vezető ukrán nagymester a szláv védelemben nagy bonyodalmak után legyőzte a sokat kockáztató örmény Levon Aronjant. A háromszoros tornagyőztes, a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov simán nyert a sereghajtó kínai Bu Xiangzhi ellen. Örökös sakkal, így pontosztozkodással zárult a bolgár Ivan Cseparinov és az azeri Tejmur Radzsabov királyindiai védelmű partija. Szerdától a torna második félidejét játsszák, a résztvevők ellenkező színelosztással ismét megmérkőznek egymással.

A 20-as kategóriájú szuperverseny első körét az ukrán Vaszilij Ivancsuk bámulatos játéka jellemezte. A tavaly októberi világranglistán 2787 ponttal a második helyre felkapaszkodott olimpiai bajnok sakkozó az idei áprilisi ranglistán már csak a tizenegyedik helyezett volt.

A bravúrok mellett nagy hibákra is képes 39 éves nagymester négy nyerése után adott interjújában bevallotta, hogy hasonló nyerősorozatot pályafutása során még nem tudott elérni. Örömét fejezte, hogy jól játszik, bejöttek a felkészülési eléképzelései, a kritikus pillanatokban riválisai hibáztak.

Négy nyerés után sem vette vissza a tempót, ebben segítette a nagy kockázatokat vállaló örmény Levon Aronjan is. Az olimpiai bajnokok csatájában Aronjan újított, majd tisztet áldozott annak érdekében, hogy megszerezze a hőn áhított első győzelmét. Ivancsuk gondolkodott többet, időzavarba is került, de megoldotta feladatát.

A lebonyolításkor két bástyát és futót kapott vezéréért cserébe. Kiszabadította bástyáját, összehangolta a sötét haderőt, és döntő akciója ellen Aronjan tehetetlen volt. Ivancsuk eddig 25 Élő-pontot kasszírozott, eredménye abszolút világrekord. A performance-pontszáma 3537!

Könnyen nyert a korábbi három szófiai torna győztese, az exvilágbajnok Veszelin Topalov. A kínai Bu Xiangzhi nem fejtett ki nagy ellenállást, világos királyszárnyi támadása gyorsan átütött. Az ifjú titánok, a bolgár Ivan Cseparinov és az azeri Tejmur Radzsabov megnyitáselméleti párbajt is vívtak a királyindiai védelem egyik bonyolult változatában.

Cseparinov minőséget áldozott, de a helyes folytatást elvétette. Radzsabov nyerőesélyét azonban elrontotta. Küzdelmük örökös sakkal ért véget. A viadal első félidejében lejátszott 15 partijából kilenc végződött döntéssel, Radzsabov, Aronjan és Bu Xiangzhi még nyeretlen.

Az 5. forduló eredményei:
Veszelin Topalov (bolgár, 2767) - Bu Xiangzhi (kínai, 2708) 1 - 0 (Szláv védelem, 31)
Levon Aronjan (örmény, 2763) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2740) 0 - 1 (Szláv védelem, 44)
Ivan Cseparinov (bolgár, 2695) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2751) döntetlen (Királyindiai védelem, 46)

A verseny állása:
1. Vaszilij Ivancsuk 5 pont
2. Veszelin Topalov 3,5
3-4. Tejmur Radzsabov és Ivan Cseparinov 2
5. Levon Aronjan 1,5
6. Bu Xiangzhi 1

A szerdai 6. forduló párosítása:
Topalov - Aronjan
Bu Xiangzhi - Cseparinov
Ivancsuk - Radzsabov