Keménységet ígér a kakaskodóknak a libanoni hadsereg

Vágólapra másolva!
Leszámolással fenyegeti az egymással harcoló kormányhű és ellenzéki fegyvereseket a libanoni hadsereg. Az országban a múlt héten törtek ki összecsapások, de közel másfél éve tart a belpolitikai válság. Fél éve államfő sincs, és a harcok miatt el kellett halasztani a keddre kitűzött elnökválasztást. Az Arab Liga közvetítene a vitás felek között, az USA katonai segítséget ígér a kormánynak.
Vágólapra másolva!

Akár erővel is ártalmatlanítja a libanoni hadsereg a fegyvereseket - jelentette be kedden Szaleh Hadzs Szulejmán, a libanoni hadsereg dandártábornoka. Erősítést küldtek Bejrútba, a város környéki hegyvidékre, illetve több olyan helyre, ahol a múlt héten összecsapások voltak az ellenzéket vezető Hezbollahot, illetve a kormányt támogató fegyveresek között. A harcoknak a dandártábornok szerint legalább 80 halálos áldozata van, de még nem összesítették véglegesen az elhunytak számát.

Libanonban május 7-én harapózott el az erőszak, miután a kormány leállította a Hezbollah telekommunikációs hálózatát, amellyel a bejrúti repteret is figyelték, illetve leváltották a repülőtér biztonsági főnökét, akit a radikális szervezettel való szimpátiával gyanúsítottak. A fővárosban hétfőn nyugalom volt, ám az északabbra fekvő Tripoliban újra fegyveres harc tört ki, a kormányhoz hű szunnita muszlimok és a Hezbollahot támogató aleviták között.

A Hezbollah 2006 novembere óta igyekszik megbuktatni a kormányt, amelynek maguk is tagjai voltak, ám kiléptek, miután nem kaptak vétójogot. Libanonnak tavaly november óta elnöke sincs, miután lejárt Emile Lahoud államfő mandátuma és a parlament nem tudott megegyezni az utódjáról. Az országot szinte kizárólag a hadsereg tartja egyben, amelynek vezetője - Michel Szulejman tábornok - a legesélyesebb az elnöki posztra. Az új elnökről május 13-án szavaztak volna, ám a szavazást elnapolták a kialakult ingatag belpolitikai helyzet miatt.

A válság miatt szerdán Bejrútba utazik az Arab Liga főtitkára, hogy rávegye a feleket a vitás kérdések tárgyalásos rendezésére. A héten ugyancsak a közel-keletre utazó George Bush amerikai elnök hétfőn késő este közölte, az USA támogatja a Fuád Szinyóra vezette libanoni kormányt és katonai segítséget ajánlott fel a libanoni hadseregnek.