Nem lett kevesebb lopott szoftver itthon

Vágólapra másolva!
Az illegális szoftverhasználat ellen küzdő BSA statisztikái szerint 2007-ben csaknem minden második szoftvert jogtalanul használtak, noha a kalózkodás globális trendje javuló tendenciát mutat.
Vágólapra másolva!

A szervezet nemzetközi anyaszervezetének megbízásából az IDC piackutató társaság által elvégzett kimutatás szerint a tavalyi évben világszerte a szoftverek 38 százalékát használták illegálisan, míg az Európai Unió országaiban az illegalitási ráta 2007-ben 35 százalék volt. Ehhez képest hazánkban a kalózszoftverek aránya már a harmadik egymást követő évben 42 százalékon áll. A közép- és kelet-európai régióban az illegális szoftverek aránya a Cseh Köztársaságban mért 39 százaléktól az ukrajnai és montenegrói 83 százalékos értékig terjed.

Emellett a BSA a programok jogtalan használata által okozott kár mértékét is vizsgálta, ez a tavalyi évben globális szinten 21 százalékkal növekedett, és összesen 48 milliárd dollárt tett ki, ebből az EU-országokból 12,3 milliárd dollár származik. A magyar piacon a kalózok tevékenysége által okozott veszteség 12 százalékkal emelkedett az elmúlt évben, ami 125 millió dolláros éves kárösszeget eredményezett.

Sarlós Gábor, a BSA magyarországi szóvivője a tanulmány eredményei kapcsán elmondta, a statisztika nem csak az üzleti szférában használatos, hanem minden dobozos szoftvert magában foglal, az alkalmazások egyéb típusait, például a szervereken, mainframe számítógépen használatos programokat nem. A vállalatok által használt alkalmazások körében egyébként a jogvédő szervezet szerint 2007-ben jelentős javulást értek el a legális szoftverhasználat érdekében. Ugyanakkor ezt a javulást a negatív irányban ellensúlyozzta a fogyasztói piacon az új PC-k, különösen a laptopok eladásainak nagymértékű növekedése, amely nem minden esetben párosul legális szoftvertermék értékesítésével.