A Cityben nem csökkentek a bankárpénzek

Vágólapra másolva!
A múlt évben kirobbant globális hitelválság, a hatalmas banki veszteségleírások, állományi leépítések még egyetlen százalékkal sem mérsékelték a londoni Cityben, az európai pénzvilág központjában dolgozóknak idén kifizetett jutalmakat, prémiumokat a múlt év után.
Vágólapra másolva!

A The Guardian című brit napilap szerint a citybeliek összesen 13,2 milliárd angol font összértékű összeget vehettek fel együtt a fenti jogcímen, míg a 2006-os esztendő után tavaly ugyanekkor 13,3 milliárdnyit.

A lap szerint felháborodást válthatnak ki a pénzintézetiek által felvett vastag jutalmak, nem utolsó sorban azért is, mert a központi banknak kellett ezeket a pénzintézeteket kisegítenie a válsággal folytatott küzdelmük sikere érdekében. Mintegy 50 milliárd font volt az az összeg, aminek folyósításához a fedezetet részben az adófizetők teremtették elő. Nagyon úgy néz ki, hogy a banki milliomosok felett nincs semmiféle ellenőrzés, pénzük teljesen elszakadt a realitásoktól.

Hacsak - folytatja a lap - nem arról van szó, hogy a hitelválság előtt túl jól ment a City bankjainak és ez az időszak már nagyban eldöntötte, milyen vastag pénzeket tehetnek majd zsebre a pénzügyi év végén. Így viszont lehetséges, hogy majd 2008-ra jön el a bónuszok nagyobb csökkenésének időszaka. Remélhető, hogy a bankok lassan arra is rájönnek, hogy a hatalmas ösztönzési csomagok kifizetése hosszabb távon semmiképp sem áll majd az érdekükben - idézi a Bank of England vezetőjét a lap.