Mégis életbe lépett a horvát hústilalom

Vágólapra másolva!
Horvátországban június 1-jén mégis életbe lépett az uniós jogszabály, amelynek értelmében a külföldi turisták nem vihetnek be Horvátország területére hús-és tejterméket.
Vágólapra másolva!

Korábban az MTI hivatalos horvát forrásból úgy értesült, hogy három nappal a hatálybalépése előtt a horvát Mezőgazdasági, Halászati és Vidékfejlesztési Minisztérium - turisztikai szakemberek és uniós külképviseletek nyomására - elhalasztotta annak az állategészségügyi rendeletnek az életbe léptetését, amely egy 2004-es uniós jogszabály horvát jogrendbe való beillesztését jelenti.

Az eredeti rendelkezés szerint csak akkor lehetne akár egyetlen, hús- vagy tejterméket tartalmazó szendvicset bevinni Horvátország területére, ha a tulajdonosa hivatalos állategészségügyi igazolással rendelkezik róla. A kivételek közé csak a bébiételeket és a diétás termékeket sorolták, és más állati termékre, így a mézre, halra és tojásra nem vonatkozna a tilalom.

A távirati iroda korábbi értesülése szerint Zágrábban úgy döntöttek, hogy az uniós rendelet alkalmazását jövő januárig elhalasztják, mert a tilalom komoly problémákat okozott volna a hamarosan kezdődő idegenforgalmi szezonban.

Azt tervezték Zágrábban, hogy a 2009-re tervezett hatálybalépésig kidolgoznak egy olyan módosítást, amellyel az Európai Unió tagállamainak polgárai a kivételezettek körébe kerülhetnek.