Ahogy belejövünk, egyre jobbak leszünk - nálunk járt az A38 programszervezője

Vágólapra másolva!
Eltelt öt év azóta, hogy egy merész ötlet eredményeképp a Dunán lehorgonyzott az Artemovszk 38-as típusú ukrán szállítóhajó, amely ebben az időben meghatározó zenei intézménnyé, konkrétan a főváros legrangosabb koncerthelyszínévé nőtte ki magát. A "Hajó" szervezői nívós és bevállalós zenei ízlésükkel határozott irányt szabtak a koncertprogramoknak, például szisztematikusan elcipelték a Dunára a legnagyobb reggae-atayúristeneket, vagy éppen nálunk is felfuttatták a bécsi downtempót. Most kiderül, ki áll a zenei döntések mögött: Bende Zsuzsa, a születésnapos A38 Hajó programszervezője a Vendégszobában járt, ahol mesélt nagy buktákról, jóleső tömegekről, arról, hogy milyen zenei magazinokat olvas, ha tájékozódni akar - na és persze a június 6-7-i nagy Műcsarnokos bulikról, amelyre hatalmas, finom puha szőnyegekkel bélelik ki az egész múzeumot...
Vágólapra másolva!

Mikor várható legközelebb nemzetközi hírű zenei formáció fellépése az A38 hajón? [lionsforlambs]
Folyamatosan vannak nemzetközi fellépőink, talán nem mindenkit ismertek, de a website-on ez jól figyelemmel követhető. A legközelebb most hétvégén a Műcsarnokba viszünk nemzetközi fellépőket.

Mi lesz most a Műcsarnokban? Kik lépnek föl? [KaszaNova76]
Pénteken és szombaton lesz születésnapi partink, amin fellép Peter Kruder, a Madrid de los Austrias, Cristian Prommers Drumlesson, Cristian Vogel, etc, etc. Elég pazar program. A pénteki egy kicsit house-osabb, electrosabb vonal, míg a szombati is elektronikus zene, de jazzes.

Kik ezek? Nem ismerem őket, jók? [KaszaNova76]
Peter Krudert azért lehet ismerni, nem igaz? A Madreid De Los latinos downtempo, a Prommers pedig jazz keverve egy kis house-szal. A Truby Trio tagjaiból és egyéb német jazz zenészekből álló új formáció, élő zenekar.

Ha Peter Kruder is fellép, hogy lehet, hogy ilyen olcsó a jegy? [izeke21]
Támogatásokat szereztünk, hogy a magas jegyár ne legyen akadálya az ünneplésnek, szeretnénk, ha a szerényebb pénztárcájúak is el tudnának jönni.

Nem volt már pár hete születésnapja a Hajónak? Hogyhogy most Műcsarnokban is? [lajos33_budakesz]
Volt, igen, de úgy gondoltuk, hogy az ötödiket egy kicsit nagyvonalúbban megünnepeljük, ezért a Műcsarnokot lefoglaltuk egy hétre.

Régebben volt a Műcsarnokban Roisin Murphy, Tiga, és pocsékul szólt. Most mire lehet számítani hang ügyileg? [izeke21]
Én is ott voltam a Roisín Murphyn, tudom, miről beszélsz. Ez nagy para. Pénteken rettenetesen húzós zene lesz, remélem, tényleg meg tudjuk fogni.... Gondoltunk erre a problémára, hisz aki jár a hajóra, tudja jól, hogy nekünk nagyon fontos a sound. Asszem, a legjobb hangunk van a városban, nagy erősségünk. Most azt tervezzük, hogy szépen kibéleljük a Műcsarnokot finom, puha szőnyegekkel, és a technikusaink a megmondói, hogy mivel, de jól fog szólni. Próbára nem volt alkalom, marad a tapasztalat és a józan ész.

Lehetne valamit bővebben megtudni az Műcsarnokos kiállításokról is? Mit lehet megnézni? Esetleg relikviákat zenekaroktól? :) [izeke21]
Kedd este hétkor van az A38-kiállítás megnyitója, amelyen kinagyított fotókat láthatunk fellépőinkről, filmeket lehet nézni, és egyéb relikviák is ki lesznek állítva, de mindent nem árulhatok el, mert akkor nem lesz érdekes.

Ha te vagy a programszervező, akkor ez azt jelenti, hogy te találod ki, hogy kik jöjjenek a hajóra? Akkor a te ízlésed érvényesül, nem? [TERRRminátor]
Nyilván az én ízlésem eléggé érvényesül, de ez nem teljesen jelenti azt, hogy én találok ki mindent. Egyrészt sajnos nem minden álom válhat valóra, másrészt vannak külsős promótereink is. Mindenesetre én koordinálom, hogy kik lépjenek fel.

Melyik a kedvenc hazai zenekarod, és ki az, akit akkor sem hívnál meg, ha pisztollyal kényszerítenének? [lampaernyo]
Mondjuk a Balázs Palikát biztosan nem hívnám meg... Hogy ki a kedvencem...? A Pozvakowskit nagyon szeretem például, az Irie Maffiát is, Barabás Lőrincet, Lajkó Félixet, a Turbopausét. Mindenféle műfajból szeretek zenekarokat.

Te mennyire vagy naprakész zeneileg? Honnan tudod, hogy mi jó, mi menő? Tanácsadóid vannak? [dragománia]
Igyekszem elolvasni és meghallgatni mindent. Megveszem az NME-től kezdve Freee-ig az összes olvasható magazint, és fesztiválozok. Vannak természetesen tanácsadóim is, mert ugye a hajón tényleg minden műfaj megtalálható, és mindenben otthon lenni nem lehet, mert az azzal egyenlő, hogy semmiben nem vagy otthon. Azonban már megtanultam, hogy senkire nem hallgathatok abban, hogy mi a jó. Személyesen akarom tudni, hallani, hogy mi az, amit beteszünk a programba. Azonban mégis be-becsúszik egy-két zenekar, amire nem lehetek túl büszke. Ilyen volt például a Café Antarsia, Amerikából. Gondoltam, hú, ez olyan, mint a Nick Cave, meg ingyen is volt (volt támogatásuk), és egy szomorú-szánalmas szenvelgés lett csak élőben.

Szerinted melyik a legjobb hazai zenei magazin? [dragománia]
A nyomtatottakkal nem vagyok nagyon elégedett, de interneten lehet tájékozódni... Nem akarok belemenni, de nekem a Want2 nem elég progresszív vagy naprakész, eltekintve egy-két szerzőtől, a Freee meg néha nagyon kommersz, de ott is lejön néha egy-egy jó elemzés a Kömlőditől.

Te is zenélsz? Honnan a zenei ízlés? [TERRRminátor]
Zenéltem, 13 éven keresztül voltak zenekaraim, de ez már rég volt, az undergoundban voltunk csak ismertek...

Hány éves vagy? Van családod, gyerekek? Vagy teljesen leszív mások szórakozásának szervezése? :) [csorba_lászló]
44 vagyok, van családom, nem túl nagy ugyan, de van... Amúgy valóban ez teszi ki momentán az életemet, nem nagyon tudok foglalkozni mással, csak a programokkal, de ez jól van így, ugyanis szeretem csinálni.

A szomszédos ZP nem zavarja az A38-asokat? A zaj, a konkurencia? [TERRRminátor]
Egyáltalán nem zavar minket, tulajdonképpen csak használunk egymásnak. A hang nem jön át, csak ha csend van, az meg nálunk is ritkán fordul elő. Ha meg kérdezik az emberek, akik aludni akarnak, hogy honnan jön a hang, csak mutogatunk, hogy amonnan, meg ők is, ha-ha...